Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Horecagelegenheid starten

Laatst gewijzigd: 21-5-2015

U heeft plannen om een horecagelegenheid te starten of over te nemen. Het is raadzaam om dan eerst contact op te nemen met het ondernemersplein. Zij kunnen met u onderzoeken wat de vestigingsmogelijkheden zijn en of uw plannen passen binnen het bestemmingsplan en het beleid van de gemeente Lelystad.

Horecavergunning

U wilt bedrijfsmatig alcohol schenken in een horecagelegenheid of u bent van plan een slijterij te beginnen? Dan heeft u op grond van de Drank- en Horecawet een drank- en horecavergunning nodig. Dit geldt ook voor een vereniging of stichting (paracommerciële rechtspersoon) die een kantine of verenigingsgebouw beheert waar alcohol wordt geschonken.

Regelgeving

Naast de drank- en horecavergunning moet een ondernemer of paracommerciële rechtspersoon vaak meer vergunningen aanvragen of meldingen doen. Ook moet u voldoen aan de voorschriften die in het bestemmingsplan en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn opgenomen. Wanneer u een horecagelegenheid wilt beginnen waar geen alcohol wordt verstrekt, heeft u geen drank- en horecavergunning nodig, maar dient u wel te voldoen aan de diverse regelgeving.

Informatie en/of vragen

Op deze pagina vindt u alle benodigde informatie en formulieren die u nodig heeft om een horecagelegenheid of slijterij te kunnen starten. Heeft u vragen dan kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 uur en 12:00 uur langskomen bij de front-office in het Stadhuis. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de gemeente Lelystad, bereikbaar op telefoonnummer 14-0320 – keuze 2-1.