Bestemmingsplan deelgebied Hanzepark
In een bestemmingsplan staat wat de functie van een bepaald gebied is. Komen er woningen in het gebied? Dan staat ook in het bestemmingsplan welke typen woningen er komen. En hoe hoog deze maximaal mogen worden. Voor het Stationsgebied West- deelgebied Hanzepark hebben wij een nieuw bestemmingsplan opgesteld.
Het bestemmingsplan inzien
Op 10 oktober 2023 is het college akkoord gegaan met het ontwerpbestemmingsplan Stationsgebied West - deelgebied Hanzepark. Het plan en de daarop betrekking hebbende stukken hebben met ingang van donderdag 19 oktober 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Op 9 februari 2024 heeft het college ingestemd om het bestemmingsplan voor vaststelling aan de raad te sturen.
Het ontwerpbestemmingsplan kunt u nog steeds raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het plan ID nummer van het ontwerpbestemmingsplan is: NL.IMRO.0995.BP00098-OW01
Planning
Meer informatie over de planning van de bestemmingsplanprocedure vindt u op de algemene pagina over deelgebied Hanzepark.
Bestemmingsplan Stationsgebied West – deelgebied Hanzepark
Het in 2021 bedachte programma voor deelgebied Hanzepark was ongeveer 244 woningen en 3.300 m2 kantoorruimte. Nu we bij de uitwerking in alle deelgebieden goed hebben gekeken naar een passend programma, zijn deze cijfers veranderd. Nu gaat het om ongeveer 250 woningen en 1.000 m2 kantoorruimte (in de plint). Het huidige bestemmingsplan moet worden aangepast, omdat daarin staat dat er maximaal 87 appartementen en 10.000 m2 kantoorruimte mag komen, met een maximale bouwhoogte van 35 meter.
De hoogte van de nieuwbouw is nodig om het gewenste aantal woningen op deze plek te maken. Daarnaast is het de ambitie om hier een hoogstedelijke omgeving te maken. Aan de noordkant van de kavel mag er tot maximaal 35 meter hoog gebouwd worden. Vlakbij appartementencomplex De Hanzegraaf is dit maximaal 26 meter. Aan de zuidkant van de Hanzeparkkavel komt 1 toren van maximaal 70 meter. De andere appartementen daar krijgen een maximale hoogte van 36 meter. De grondgebonden woningen worden maximaal 13 meter hoog.
Het bestemminsplan bepaalt wat er maximaal mag. Het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) geeft kaders aan. Bijvoorbeeld de variatie in hoogte van de gebouwen. Een ontwikkelaar moet zich ook aan het SPvE houden. Uiteindelijk moet een ontwikkelaar met een architect een plan maken over hoe het er daadwerkelijk uit komt te zien. De afbeelding is maar een voorbeeld. Wel staan hierop de maximale hoogten van de gebouwen. Het SPvE is in juli 2023 door de gemeenteraad vastgesteld.