Stadshart bouwt
We werken aan een levendiger Stadshart. Een sfeervolle plek met waterpartijen en een veel groen. Waar Lelystedelingen met plezier wonen, winkelen en uitgaan. Waar voor jong en oud iets te beleven valt, en waar bezoekers gastvrij worden ontvangen. Daarnaast werken we ook aan de ontwikkeling van het stationsgebied. Voor de komende jaren staat de bouw van ruim 400 extra woningen gepland. Met de komst van Parkwijk, het Theaterkwartier en Theaterwonen neemt het aantal woningen in het Stadshart de komende jaren flink toe. Lees hieronder meer over de ontwikkelingen in het Stadshart.
Opknapbeurt Agorahof
De opknapbeurt van Agorahof is zo goed als klaar. Vanaf vrijdag 23 december 2022 is Agorahof weer open. En sinds 19 januari 2023 is Agorahof ook weer een stukje groener. De grote plataan, die tijdens de opknapbeurt is blijven staan, krijgt gezelschap van 12 lindebomen (1x Tilia tomentosa ‘Doornik’ en 11x Tilia cordata ‘Savaria’) en 13 meerstammige valse christusdoornen (Gleditisia triachanthos ‘Sunburst’). Deze laatste kleuren prachtig geel in het najaar. We hebben voor lindebomen gekozen, omdat deze vroeger ook werden geplant op pleinen waar mensen bij elkaar kwamen om elkaar te ontmoeten. In februari 2023 gaan we de vaste planten in de plantvakken aanbrengen. Deze gaan veel kleur geven en zijn goed voor de biodiversiteit in de stad.
Sinds zaterdag 28 januari 2023 vindt de zaterdagmarkt weer plaats op Agorahof. In het nieuwe ontwerp van Agorahof is veel aandacht besteed om ervoor te zorgen dat de markt, horeca en winkels elkaar versterken in het Stadshart. Stationsbalkon Noord is in het bestemmingsplan aangewezen als een ontwikkellocatie. Afhankelijk van wat daar gaat komen en wanneer, moest de markt hoe dan ook verhuizen.
Een groener en gezelliger Agorahof
Agorahof wordt straks een gezelliger plein, met nieuwe bestrating, bomen en meer groen. We hopen daarmee dat Agorahof een plek is waar jong en oud graag samenkomen. Beeldkwaliteit speelt een grote rol bij deze ontwikkeling. Het uitgaanspunt hierbij is 'kleinschalig' en 'hoge kwaliteit'. Hieronder vindt u beelden die u een indruk geven hoe Agorahof eruit komt te zien na de opknapbeurt:
- Impressie 1 Agorahof; gezien van bovenaf
- Impressie 2 Agorahof; detail van een terras
- Impressie 3 Agorahof; gezien vanuit Neringpassage
- Impressie 4 Agorahof; het plein in de avond
Theaterkwartier: leisure-centrum en Theaterwonen
Met de ontwikkeling van het Theaterkwartier krijgt Lelystad er een aantrekkelijker en bruisender uitgaans- en woongebied bij. Inmiddels is het leisure-centrum open, dat bestaat een bioscoop met zes zalen, een speelparadijs, lasergame arena en escaperooms. Met het project Theaterwonen komen er in Theaterkwartier 250 woningen en appartementen bij met veel ruimte voor horeca. Naast het Agora Theater komt Binnenhof, een appartementengebouw van ontwikkelaar WOONstraks. Binnenhof is een wooncomplex met 50 appartementen en bestaat uit vijf panden met verschillen in hoogte, gevelcompositie en kleur. De bouw van Binnenhof duurt naar verwachting twee jaar.
Voorbereidingen gestart voor bouw van wooncomplex Binnenhof
Bouwbedrijf Haase is in november gestart met het inrichten van de bouwplaats. De werkzaamheden voor het inrichten van de bouwplaats duren tot en met december 2022. De bouwplaats komt op het veld voor het Agora Theater. De bomen die daar staan worden tijdelijk verplaatst. Als de bouw klaar is, worden de bomen weer terug geplant. In de week van 16 januari 2023 verwacht de aannemer te starten met boren van de funderingspalen. De aannemer gebruikt daarvoor groutinjectie palen, ook wel schroefinjectiepalen genoemd. Dit is een trillingsvrije manier om de funderingspalen van het gebouw in de grond te krijgen, in plaats van het slaan van funderingspalen. Met deze manier beperken we zo veel als mogelijk de overlast van trillingen en geluid voor omwonenden.
Hieronder vindt u impressies van Theaterwonen en Binnenhof:
- Impressie 1 bioscoop en Theaterwonen (beeld: Mecanoo)
- Impressie 2 bioscoop en Theaterwonen (beeld: Mecanoo)
- Impressie van Binnenhof
Stationsgebied
Het stationsgebied gaan we herontwikkelen. Hiervoor hebben we het gebied opgedeeld in twee delen. Stationsgebied west en Stationsgebied oost. Het treinspoor is de scheiding tussen deze twee gebieden.
Stationsgebied west
Lelystad heeft de ambitie om te groeien naar een stad met meer dan 100.000 inwoners. Het stationsgebied is een aantrekkelijke locatie om te wonen en te werken. Niet alleen komt al het openbaar vervoer samen op deze plek, ook zijn alle voorzieningen van het centrum in de buurt. Om deze reden gaan we aan de westkant van het station woningen en kantoren bouwen. De westkant is de kant van de rechtbank.
Dit gaan we doen
Het ontwikkelen van het stationsgebied aan de westkant is een project. Dit project noemen wij Stationsgebied west.
Wij hebben dit gebied opgedeeld in 3 deelgebieden, namelijk:
- De Rechtbanklocatie. Dit is het gebied achter de Rechtbank en langs de Visarenddreef. Op dit moment ligt hier een parkeerterrein en staan er kantoorgebouwen.
- De Hanzeparkkavel. De Hanzeparkkavel is het lege stuk grond naast de rechtbank, langs de Stationslaan.
- De Getronicslocatie. De Getronicslocatie ligt ten zuiden van het Provinciehuis. Dit is het oude Computer Uitwijk Centrum van Lelystad.
De gemeente begint met de ontwikkeling van het deelgebied Hanzeparkkavel. Wanneer er meer bekend is over de start van de ontwikkelingen in de andere deelgebieden leest u dit op deze pagina.
Ontwikkelingsplan stationsgebied
Hoe we het Stationsgebied west willen ontwikkelen is door de gemeenteraad vastgesteld in een plan. Wij noemen dit plan het Ontwikkelingsplan Stationsgebied. Het is de basis voor de ontwikkelingen in het stationsgebied. In het plan staan schetsen van hoe de verschillende deelgebieden eruit kunnen zien. Dat is niet precies hoe het stationsgebied wordt, omdat de gemeente niet de partij is die gaat bouwen. Uiteindelijk maakt een ontwikkelaar met een architect een ontwerp van wat er in het gebied komt. De gemeente geeft wel vooraf eisen mee, waaraan de ontwikkelaar zich moet houden.
Het stationsgebied van Lelystad is binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) aangewezen als één van de negen sleutelgebieden, waar versneld kan worden gebouwd. De gemeenteraad wil de stad verder ontwikkelen tot een aantrekkelijke en duurzame stad, die financieel gezond en zelfstandig is. Daarbij wordt ingezet op een forse groei van inwoners en werkgelegenheid. Om dat verantwoord en duurzaam te kunnen doen is een goed functionerend en versterkt centrum noodzakelijk. Het stationsgebied maakt daar een essentieel onderdeel van uit.
Stationsgebied oost
Het Stationsplein moet het visitekaartje van Lelystad gaan zijn voor iedereen die het NS-station Lelystad Centrum in- of uitloopt. Het Stationsplein aan de oostkant wordt groter en groener en er komt een nieuw en ruimer busstation. Op donderdag 24 november 2022 is er een inloopbijeenkomst tussen 16.30 uur en 20.00 uur in de raadzaal van het stadhuis. U kunt dan kunt dan de plannen bekijken, vragen stellen en reageren op het concept-ontwerp. Op de pagina over het stationsgebied oost kunt u alle ontwikkelingen in dit gebied bijhouden.
Parkwijk
De woonwijk in aanbouw Parkwijk is een gevarieerde wijk, gelegen direct aan het Stadshart, met ongeveer 150 verschillende soorten woningen. Parkwijk is een wijk waar gewoond kan worden in een stadse maar ook groene omgeving met winkels en horeca direct in de buurt. Bewoners hebben veel inspraak gehad in hoe hun woning eruit komt te zien. Dit levert een gevarieerd beeld op van huizen tussen de 2 en 4 woonlagen in een afwisselende maar tegelijkertijd herkenbare stijl.
Hiervoor wordt het gebouw van de oude middelbare school de Arcus gesloopt. De gymzaal blijft voorlopig staan voor de gymlessen van de leerlingen van Porteum. Zo maken we ruimte voor de verdere ontwikkeling van Parkwijk.
Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond het Stadshart? Meld u zich u dan aan voor de nieuwsbrief Stadshart via de webpagina 'aanmelden nieuwsbrief'.