Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Culturele instellingen

Laatst gewijzigd: 15-10-2018

Overzicht van culturele instellingen in Lelystad.

De Kubus, centrum voor kunst & cultuur

Bij Centrum voor Kunst en Cultuur De Kubus kunt u diverse cursussen op het gebied van muziek, dans, beeldende kunst of theater volgen, of presentaties van amateurkunstenaars zien. Op de website van De Kubus vindt u een overzicht van een groot aantal culturele organisaties en locaties in Lelystad.

FlevoMeer Bibliotheek | Lelystad

De FlevoMeer Bibliotheek | Lelystad biedt een gevarieerd aanbod van ondermeer romans, informatieve boeken, muziekboeken, cd's, dvd's. Er zijn ook boeken voor mensen die minder goed kunnen zien. De FlevoMeer Bibliotheek is een erkende en laagdrempelige leverancier van informatie, zowel fysiek als digitaal.

Agora Theater

In het centrum van Lelystad staat het opvallende Agora theater met een breed aanbod aan professionele podiumkunsten. Het trefpunt van mensen, dromen en ideeën.

Poppodium Corneel

Corneel is het popcentrum van Lelystad waar popconcerten, festivals, workshops of eigen muziek- en danceactiviteiten worden georganiseerd.

Nieuw Land Erfgoedcentrum

Bij het Nieuw Land Erfgoedcentrum kunt u alles te weten komen over de geschiedenis van Flevoland. Daarnaast beheren zij een groot deel van de archieven van Lelystad.

RCE-Scheepsarcheologie

Bij RCE Scheepsarcheologie komt de bezoeker alles te weten over scheeps- en onderwaterarcheologie. Flevoland is het grootste scheepswrakkenkerkhof ter wereld. Na het droogvallen van de Flevopolders kwamen er honderden scheepswrakken tevoorschijn. Bij de RCE worden scheepsarcheologische vondsten geconserveerd en gerestaureerd voordat ze een plekje krijgen in het inpandige Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie. U kunt een kijkje nemen in dit open depot, waar meer dan 30.000 scheepsobjecten worden bewaard. Voor kinderen is er een doe-tentoonstelling:  Het zeemansgraf. Op het buitenterrein zijn twee grote scheepswrakken te bezichtigen.

Bataviawerf

Bij de Bataviawerf dwaalt u over de dekken van de authentieke reconstructie van het VOC schip ‘ Batavia’ uit 1628 en klimt u op de steigers om te kijken naar de replica van het 17e eeuwse admiraliteitsschip ‘ De 7 Provinciën’. Aanschouw de scheepsbouw van 350 jaar geleden, op de schepen zelf en in de ambachtelijke werkplaatsen. Gidsen weten alle details over de bouw en de historische achtergronden van de schepen. Een rondleiding is bij de toegangsprijs inbegrepen.

Stichting Kunstuitleen Flevoland

Bij Kunstuitleen Flevoland kunnen particulieren en bedrijven tegen relatief lage kosten kunst van bekende en veelbelovende professionele kunstenaars lenen en kopen. De Kunstuitleen is gevestigd in het Centrum voor Kunst en Cultuur De Kubus, Agorabaan 3 in Lelystad. Zij zijn open op de volgende dagen en tijden: wo, do, vr van 12.00-16.00 uur. Donderdagavond van 19.00-21.00 en za 10.00-13.00 uur.

Stichting De Barak

Stichting De Barak organiseert vernieuwende culturele manifestaties in de nieuwe woonwijk Warande.

KVF

De Kunstenaars Vereniging Flevoland, kortweg de KVF, is een vereniging van professionele beeldend kunstenaars, waarvan het merendeel woont en werkt in Flevoland. De KVF organiseert gedurende het jaar diverse beeldende kunsttentoonstellingen in Lelystad en op overige locaties in Flevoland.

Kunsthuis Calliope

Het tegenwoordige Calliope (Kofschip 12) bestaat sinds 1986 en heeft verschillende locaties gehad in Lelystad. Vanaf de start wil Calliope zoveel mogelijk activiteiten binnen de cultuursfeer mogelijk maken. Daarbij valt te denken aan culturele manifestaties, concerten, films, exposities, lezingen, poëzievoordrachten, cultuurmarkten, kunstopleidingen en trainingen. Daarnaast heeft Calliope een kunstenaarssociëteit op de vrijdagavond. Hiervan kan men lid worden.

LAK - Lelystadse Amateurkunstenaars Vereniging

Vereniging van amateurkunstenaars die elkaar stimuleren in het actief beoefenen van beeldende kunst, onder andere door werkavonden onder begeleiding maandag en woensdag, zelfstudie en discussie over werk dinsdag, open atelier op dinsdag, woensdag en zaterdag. De LAK heeft een nauw samenwerkingsverband met atelier/kunstuitleen De Veste.

#Loods32

#Loods32 initieert en organiseert tentoonstellingen van installatiekunst. #Loods32 wil een verbinding tot stand brengen tussen kunstenaars uit binnen- en buitenland en de Flevolandse bevolking en beschikt daarvoor over een grote industriële hal met een groen en omsloten buitenterrein aan de Zeilweg 32. Minimaal 4 keer per jaar organiseert #Loods32 tentoonstellingen met kunstenaars uit Lelystad en daarbuiten. Bovendien is #Loods32 een proeftuin voor experimenten waar kunstenaars en gastcuratoren de vrijheid krijgen om de grenzen te verkennen van wat ze aan kunnen en willen laten zien. Openingstijden tijdens exposities zijn: donderdag en vrijdag van 15.00 tot 18.00 uur en zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.