Kwijtschelding voor kleine zelfstandige ondernemers
Kleine zelfstandige ondernemers (bijvoorbeeld freelancers en zzp'ers) met een minimuminkomen komen eventueel ook in aanmerking voor kwijtschelding van de onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en de rioolheffing. De kwijtschelding berust alleen op de privé gemeentelijke belastingen.
De regels van de inkomens- en vermogenstoets voor particulieren gelden ook voor de kleine zelfstandige ondernemers.
Kostendelersnorm
Bij de kwijtscheldingsregeling wordt rekening gehouden met de kostendelersnorm uit de Participatiewet.
Wat houdt de kostendelersnorm in? (Artikel 22a van de Participatiewet)
De kostendelersnorm is de bijstandsuitkering die u krijgt als u dezelfde woning deelt met kostendelende medebewoners van 21 jaar of ouder. Het aantal kostendelende medebewoners bepaalt de hoogte van uw bijstandsuitkering. De reden hiervoor is dat als er meer kostendelende medebewoners in uw woning wonen, u de woonkosten kunt delen. Vandaar de kostendelersnorm.
Wanneer is mijn huisgenoot geen kostendelende medebewoner? (artikel 19a Participatiewet)
Niet alle huisgenoten zijn kostendelende medebewoners. De volgende huisgenoten zijn geen kostendelende medebewoners:
- uw partner;
- huisgenoten onder de 21 jaar;
- huisgenoten die een opleiding volgen die recht kan geven op studiefinanciering;
- huisgenoten die onderwijs volgen met recht op een financiële bijdrage volgens de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten;
- huisgenoten die een Beroeps Begeleidende Leerweg volgen;
- kamerhuurders met een commercieel contract en die een commerciële huurprijs betalen net als u;
- kamerverhuurders of kamerhuurders die met u een commercieel contract hebben en waarbij een commerciële huurprijs wordt betaald.
BBZ-verklaring via ZLF
Het Zelfstandigen Loket Flevoland (ZLF) adviseert en ondersteunt startende, gevestigde, oudere en beëindigende ondernemers op het gebied van ondernemerschap binnen Flevoland. Het loket draagt ook zorg voor de bijstandverlening Zelfstandigen via de regels van het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ). Voor de beoordeling of de aanvrager recht heeft op kwijtschelding kan gebruikgemaakt worden van een BBZ-verklaring. In de tijd die ligt tussen aanvraag en beslissing kan uitstel van betaling worden verleend. Het is ook mogelijk om zonder een BBZ-verklaring kwijtschelding aan te vragen. U dient dan gegevens aan te leveren. Kwijtschelding dient te worden aangevraagd via een kwijtscheldingsformulier voor ondernemers. U kunt hier het kwijtscheldingsformulier voor ondernemers downloaden.
Berekening
Kwijtschelding vindt plaats op basis van de betalingscapaciteit en het aanwezige vermogen. De betalingscapaciteit wordt berekend aan de hand van het gemiddeld per maand te verwachten netto besteedbare inkomen voor de eerstvolgende twaalf maanden na indiening van het kwijtscheldingsverzoek. In tegenstelling tot werknemers en mensen met een uitkering is bij kleine zelfstandige ondernemers het netto besteedbare inkomen op het moment dat het verzoek wordt gedaan veelal nog niet in te schatten.