Veelgestelde vragen
Hieronder ziet u de meest gestelde vragen met betrekking tot de Algemene Begraafplaats in Lelystad.
Wanneer wordt het graf van de overledene geruimd?
Momenteel zijn er alleen plannen voor het ruimen van twee grafvelden met algemene graven: grafveld I en XI. Als het graf een particulier graf is, wordt er niet geruimd voordat het recht verlopen is. Als de rechthebbende niet verlengt, dan staat er in de bevestigingsbrief dat het graf geruimd kan worden.
Wanneer krijg ik bericht over het verlengen van het grafrecht?
In het jaar voorafgaand aan het jaar waarin het grafrecht afloopt krijgt de rechthebbende bericht. Een jaar voor de afloop van het grafrecht gaat de gemeente na of de rechthebbende nog op het in de administratie bekende adres woont. Dan wordt een brief gestuurd met de vraag of de rechthebbende wenst te verlengen. Er zitten een antwoordformulier en retourenveloppe bij. Als de rechthebbende een positief antwoord retour stuurt dan volgen een akte van verlenging en een factuur. Als de rechthebbende het recht niet wenst te verlengen, dan volgt een bevestigingsbrief waarin staat dat het graf geruimd kan worden of de urn en de afsluitplaat op afspraak kunnen worden opgehaald.
Ik heb een brief gehad over het verlengen van het grafrecht. Hoe moet ik betalen?
Op het bijgevoegde formulier vult u eerst in dat u het recht wenst te verlengen. Dat formulier stuurt u terug en dan ontvangt u een akte van verlenging en een factuur met aangehechte acceptgiro. Daarmee kunt u betalen.
Ik heb een brief gehad over het verlengen van het recht op een urnennis, maar dat hoeft voor mij niet. Mag ik de urn ook komen ophalen?
Ja, dat mag. Op het bijgevoegde formulier vult u eerst in dat u het recht niet wenst te verlengen. Dat formulier stuurt u terug. U ontvangt dan een brief waarin staat dat het recht op de urnennis vervalt op betreffende datum en dat u op afspraak de urn en de afsluitplaat kunt komen ophalen.
Ik wil een graf reserveren. Kan dat?
Nee, dat kan niet. In Lelystad wordt op volgorde en voor een directe aanleiding (lees: een overledene) een graf uitgegeven. Dat is artikel 12 van de verordening en daarop zijn geen uitzonderingen mogelijk.
Hoe moet ik een vergunning voor een gedenkteken aanvragen?
Dat doet de steenhouwer voor u.
Hoe moet ik een naamplaatje op de gedachtenisplek aanvragen?
U laat een naamplaatje maken bij een schoenmaker of hakkenbar volgens de specificaties op de achterkant van het aanvraagformulier. U stuurt een ingevuld aanvraagformulier naar de gemeente. U laat het plaatje even controleren door de gemeente. De aanvrager kan er voor kiezen om bij het aanbrengen aanwezig te zijn. U kunt daarvoor een afspraak maken.
We willen het gedenkteken van het graf halen. Mag dat?
Ja, dat mag als u de rechthebbende bent. U dient alleen even een afspraak te maken met het beheer, zodat u niet tegelijk met een begrafenis aan het werk bent.
Mag de as van gecremeerde overledenen elders dan op de (aangewezen plaatsen op de) begraafplaats worden verstrooid?
As verstrooien mag overal met toestemming van de eigenaar van de grond.