Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Trouwen, geregistreerd partnerschap in Lelystad

Laatst gewijzigd: 29-10-2018

Gaat u binnenkort trouwen of wilt u een geregistreerd partnerschap aangaan, dan feliciteren wij u bij voorbaat met deze grote stap! Voordat dit feestelijke moment aanbreekt, doet u eerst een melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap bij de gekozen gemeente.

Online melding doen

Bij ons in de gemeente Lelystad kunt u online een trouwmelding doen, waarbij u de datum, de locatie en voorkeur voor een trouwambtenaar reserveert. Nadat u de reservering digitaal heeft ingediend, ontvangt u van ons een meldingsformulier met enkele aanvullende vragen, die wij wettelijk op papier nodig hebben. Zodra wij de ondertekende formulieren hebben terugontvangen worden deze beoordeeld. Na akkoord krijgt u een bevestiging dat de datum definitief is vastgelegd en kan het huwelijk/partnerschap na 14 dagen plaatsvinden. De voltrekking dient binnen één jaar na melding plaats te vinden. Anders vervalt de melding en dient u opnieuw het voornemen te doen.

Trouwen/geregistreerd partnerschap op een buitenlocatie

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan op een buitenlocatie? Neem dan eerst contact op met de buitenlocatie voordat u online de trouwmelding gaat doen. U moet namelijk eerst alles daar vastleggen.

Benodigde buitenlandse documenten bij gebeurtenissen die zich in het buitenland hebben voorgedaan en/of woonachtig in het buitenland

Heeft u de Nederlandse of een buitenlandse nationaliteit en bent u in het buitenland geboren, getrouwd, gescheiden,  heeft u in het buitenland gewoond en/of één van beiden woont in het buitenland.  neem dan ruim voor uw huwelijks- of partnerschapsdatum telefonisch contact op met afdeling Burgerzaken, telefoonnummer: 14 0320. Het kan zijn dat u aanvullende documenten nodig heeft, die in sommige gevallen moeten worden voorzien van een legalisatiestempel of apostille. Voor meer informatie: Informatie legalisatie Nederland op Rijksoverheid.nl

Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk

Wilt u uw partnerschap omzetten in een huwelijk, neem dan voor meer informatie en het maken van een afspraak telefonisch contact (via 14 0320) op met afdeling Burgerzaken.

Gratis voltrekking huwelijk/geregistreerd partnerschap

Inwoners van Lelystad die in aanmerking komen voor de kwijtschelding gemeentebelastingen of vallen onder het minimabeleid, kunnen kosteloos trouwen op dinsdag om 09.00 uur met een volwaardig ceremonie in de trouwzaal. Een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand zal dit huwelijk voltrekken. Inwoners van Lelystad die niet in aanmerking komen voor de kwijtschelding gemeentebelastingen of vallen onder het minimabeleid, kunnen kosteloos trouwen op maandag 09.00 uur met een korte zakelijke ceremonie van maximaal 15 minuten in de kleine trouwkamer met maximaal 6 personen. Een ambtenaar van de burgerlijke stand zal dit huwelijk voltrekken.

Naamgebruik

Tijdens het reserveren van uw huwelijk/geregistreerd partnerschap dient u beiden aan te geven op welke wijze u na de voltrekking officieel aangeschreven wenst te worden door diverse landelijke instanties. Meer informatie over naamgebruik.

Huisregels

Het strooien van rijst of confetti is in het stadhuis niet toegestaan. Huisdieren worden in het stadhuis niet toegelaten.