Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Trouwen, geregistreerd partnerschap in Lelystad

Laatst gewijzigd: 18-6-2019

Gaat u binnenkort trouwen of wilt u een geregistreerd partnerschap aangaan, dan feliciteren wij u bij voorbaat met deze grote stap! Voordat dit feestelijke moment aanbreekt, doet u eerst een melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap bij de gekozen gemeente.

Let op!! In de komende maanden kunnen er verbouwingswerkzaamheden in de trouwzaal plaatsvinden. Op dit moment weten we nog niet zeker wanneer dit gaat gebeuren. We houden u via deze site op de hoogte. Bruidsparen die al gereserveerd hebben, brengen we via e-mail op de hoogte van de exacte data.

Online melding doen

U doet de melding in de gemeente waar de ceremonie gaat plaatsvinden. Woont u beiden buiten Nederland en is in ieder geval één van u Nederlander? Dan doet u de melding bij gemeente Den Haag.

In de gemeente Lelystad kunt u online een melding doen, waarbij u de datum, de locatie en voorkeur voor een trouwambtenaar reserveert. Nadat u de reservering digitaal heeft ingediend, controleren wij of u aan de huwelijksbevoegdheid voldoet. Na akkoord krijgt u een bevestiging dat de datum definitief is vastgelegd en kan de ceremonie na 14 dagen voltrokken worden. Persoonlijk langskomen in het stadhuis om een melding te doen is ook mogelijk. Dit gaat op afspraak binnen de openingstijden.

De voltrekking dient binnen één jaar na melding plaats te vinden. Anders vervalt de melding en kunt u opnieuw een melding te doen.

Trouwen/geregistreerd partnerschap op een buitenlocatie

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan op een buitenlocatie? Neem dan eerst contact op met de buitenlocatie voordat u online de trouwmelding gaat doen. U moet namelijk eerst alles daar vastleggen.

Bent u in het buitenland geboren, woont u in het buitenland of heeft u in het buitenland gewoond?

Wij raden u dan aan om van te voren te informeren welke van de onderstaande documenten u nodig hebt:

  • Geboorte-uittreksel eventueel voorzien van apostille- en/of legalisatiestempel. Afhankelijk van de taal waarin het document is opgesteld is ook een beëdigde vertaling nodig. Op de website www.nederlandwereldwijd.nl vindt u hierover meer informatie;
  • Bewijs van de burgerlijke staat;
  • Verklaring van woonplaats buiten Nederland.

U moet er ook rekening mee houden dat het aanvragen van buitenlandse documenten veel tijd in beslag kan nemen. Als u de documenten in het bezit heeft dan maakt u een afspraak om het in te leveren. Wij controleren de documenten of ze voldoen aan de eisen. Na goedkeuring kunt u digitaal of persoonlijk een melding doen.

Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk

Wilt u uw partnerschap omzetten in een huwelijk, neem dan voor meer informatie en het maken van een afspraak telefonisch contact (via 14 0320) op met afdeling Burgerzaken.

Gratis voltrekking huwelijk/geregistreerd partnerschap

Inwoners van Lelystad die in aanmerking komen voor de kwijtschelding gemeentebelastingen of vallen onder het minimabeleid, kunnen kosteloos trouwen op dinsdag om 09.00 uur met een volwaardig ceremonie in de trouwzaal. Een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand zal dit huwelijk voltrekken. Inwoners van Lelystad die niet in aanmerking komen voor de kwijtschelding gemeentebelastingen of vallen onder het minimabeleid, kunnen kosteloos trouwen op maandag 09.00 uur met een korte zakelijke ceremonie van maximaal 15 minuten in de kleine trouwkamer met maximaal 6 personen. Een ambtenaar van de burgerlijke stand zal dit huwelijk voltrekken.

Naamgebruik

Tijdens het reserveren van uw huwelijk/geregistreerd partnerschap dient u beiden aan te geven op welke wijze u na de voltrekking officieel aangeschreven wenst te worden door diverse landelijke instanties. Meer informatie over naamgebruik.

Huisregels

Het strooien van rijst of confetti is in het stadhuis niet toegestaan. Huisdieren worden in het stadhuis niet toegelaten.