Riolering
Lelystad is een jonge stad. Daardoor is ook de riolering nog jong en modern. De oudste stukken riolering zijn ongeveer 50 jaar oud. We verwachten dat ons rioolsysteem ongeveer 80 jaar goed blijft werken. Lelystad heeft als één van de weinige gemeenten in Nederland een gescheiden rioleringsstelsel. Dit betekent dat regenwater en afvalwater uit woningen of bedrijven, apart worden ingezameld.
Samen houden we het riool schoon
Lelystad heeft 720 km aan rioolbuizen. Het riool bestaat uit vele ondergrondse buizen, pompen en gemalen. Als het riool goed werkt, zorgt het voor de afvoer en zuivering van ons afvalwater.
Alles wat u door de gootsteen of wc spoelt, komt in het riool terecht. U kunt helpen om het riool in Lelystad goed te laten werken door alleen afvalwater door te spoelen. Dat is het water van de afwas, douche, bad of wc.
Het riool raakt steeds vaker verstopt door spullen die niet in het riool horen. Bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes, vochtig wc-papier, gezichtsverzorgingsdoekjes, babydoekjes, tampons en maandverband. Ook vet, olie, kattenbakvulling, verf en medicijnen horen niet in het riool. Gooi deze spullen bij het restafval, lever medicijnen in bij uw apotheek en breng gebruikt olie en vet naar het afvalbrengstation (Zeeasterweg 40C, Lelystad). Wilt u meer informatie over een schoon riool? Kijk dan op www.nietinhetriool.nl.
Gemeentelijk rioleringsplan 2022-2031
Gemeenten zijn verplicht om een gemeentelijk rioleringsplan (GRP) vast te stellen voor een bepaalde periode. In dit plan staat wat de staat is van de riolering in Lelystad, welke wettelijke eisen gelden voor de riolering en welke maatregelen nodig zijn om aan de wettelijke eisen te voldoen. De gemeenteraad heeft op 1 november 2022 het Gemeentelijk Rioleringsplan 2022-2031 vastgesteld. Wilt u meer weten over ons rioleringsplan? Bekijk dan hier de video.
Rioleringsbeheerplan 2020-2025
Op basis van het gemeentelijk rioleringsplan maken we een rioleringsbeheerplan. In dit plan staat wat wij doen aan onderhoud en beheer van de riolering. Ook staat er in dit plan hoeveel geld er beschikbaar is. Het college heeft op 25 februari 2020 het Rioleringsbeheerplan 2020 - 2025 vastgesteld.
Rioolaansluiting
Omdat Lelystad een gescheiden rioolstelsel heeft, zijn er per woning of bedrijf meerdere aansluitingen nodig. Een rioolaansluiting moet aangelegd worden volgens de regels van het Bouwbesluit en het uitvoeringsbeleid van de gemeente. U kunt een aanvraag doen voor aansluiting van uw woning of een ander gebouw op het riool. De gemeente beoordeelt uw aanvraag en, indien akkoord, ontvangt u de vergunning. De vergunning wordt afgegeven op basis van de Verordening fysieke leefomgeving Lelystad 2021 (zie hoofdstuk 17).
Samen verantwoordelijk voor een goede riolering
In Flevoland zijn de gemeenten en het waterschap samen verantwoordelijk voor de inzameling, transport en zuivering van afvalwater. Maar ook voor de infrastructuur die daarvoor nodig is (de afvalwaterketen). De samenwerking tussen gemeenten en waterschappen biedt mogelijkheden om de keten duurzaam, vernieuwend en goed in te richten. En om kosten te besparen.