Hulpvraagfraude (via WhatsApp)
Laatst gewijzigd: 15-4-2022
We spreken van hulpvraagfraude als een oplichter doet alsof hij een bekende is via bijvoorbeeld WhatsApp. Zoals uw (klein)zoon of (klein)dochter, of als uw vriend/vriendin. Ze vragen u of u wilt helpen door snel geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek.
Vaak staat in het eerste bericht dat uw ‘bekende’ een nieuw mobiel nummer heeft. Omdat in het bericht staat dat het belangrijk is en spoed heeft, zijn veel mensen van plan om het geld aan ‘deze bekende’ toch maar snel over te maken. Doe dit niet! Bel altijd eerst de persoon zelf op het oude nummer en zorg dat u een normaal gesprek met hem of haar kan voeren. Geloof de persoon niet als deze zegt u niet te kunnen horen.
Waar moet u op letten?
Maak nooit zomaar geld over zonder dat u iemand zelf hebt gesproken of gebeld. Controleer dit door zelf de bekende te bellen op zijn/haar oude nummer. Niet gebeld = geen geld.
Voorkomen dat oplichters contact met u opnemen
- Plaats uw telefoonnummer niet openbaar op social media, website of op een andere manier online;
- Om te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van uw WhatsApp-account, kunt u deze extra beveiligen. Dit noemen we twee-staps-verificatie. Op Veiliginternetten.nl staat hoe u dit kunt doen.
Bent u toch slachtoffer geworden?
- Meld het zo snel mogelijk bij uw bank (ook als het niet gelukt is) om het rekeningnummer van de oplichter te laten blokkeren. Hierdoor kan de oplichter dit niet bij andere mensen doen;
- Doe altijd aangifte bij de politie (ook als het niet gelukt is). Dit kan ook digitaal. Maak een bestandje aan van het WhatsApp gesprek, zodat u die bij de aangifte kunt voegen;
- Meld het bericht ook als u geen slachtoffer bent geworden bij de Fraudehelpdesk.
Meer weten?
Kijk voor meer informatie over hulpvraagfraude op: Veiliginternetten.nl.