Ondermijning
Laatst gewijzigd: 16-4-2019
De overheid heeft veel aandacht voor ondermijnende criminaliteit. We noemen het ‘ondermijning’ omdat het onze rechtsstaat ondergraaft; criminelen maken misbruik van legale bedrijven, voorzieningen en instanties. Voorbeelden van ondermijning zijn grootschalige hennepteelt, mensenhandel, witwassen, fraude met subsidies of uitkeringen en cybercrime. Ondermijning komt in de wijken naar de oppervlakte in de vorm van intimidatie, geweld en machtsposities van (groepen) personen.
Plan van Aanpak Ondermijning
Gemeente Lelystad probeert de vinger te krijgen achter georganiseerde criminaliteit. Daarom heeft de gemeente samen met het Regionaal Expertise en Informatie centrum (RIEC Midden-Nederland) en politie een ondermijningsbeeld van Lelystad opgesteld. Dit ondermijningsbeeld geeft inzicht in wat er speelt in Lelystad en wat de gemeente kan doen om de aanpak van ondermijning te versterken. Deze aanbevelingen zijn uitgewerkt in het plan van aanpak ondermijning 2019-2022. Dit plan kunt u hier bekijken.
Samen strijden tegen ondermijnende criminaliteit
Het is belangrijk dat de overheid één vuist maakt tegen ondermijnende criminaliteit. Politie en Openbaar Ministerie, gemeenten, Belastingdienst en het regionale informatie- en expertisecentrum (RIEC) zitten criminelen op alle mogelijke manieren dwars; met strafrecht, bestuurlijke maatregelen, plukken van crimineel vermogen, privaatrecht, toezicht en preventie. Maar wij hebben ook uw hulp nodig. Help ons ondermijnende criminaliteit te bestrijden, uw wijk veiliger te maken en te zorgen dat overheidsgeld op de juiste plaats terecht komt. Ziet u vreemde, verontrustende zaken of zaken waarvan u denkt dat ze niet pluis zijn? Meld het dan bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. Bij spoed belt u 112.
Liever anoniem melden?
Bel dan met Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000 of doe een melding via de website www.meldmisdaadanoniem.nl.
- Oud en nieuw 2020
- Ondermijning
- NL-Alert
- Burgernet
- Veiligheidsregio Flevoland
- Risicokaart Flevoland
- Woninginbraken
- Veilig uitgaan
- Incidenteel overnachten
- Project Waaks!
- Zorgen over radicalisering? Praat erover!
- Aanpak drugscriminaliteit
- Integraal veiligheidsplan
- WhatsApp buurtpreventiegroep
- HartslagNu
- Veiligheid in en om school
- Veiligheidscijfers
- Woonoverlast
- Preventie en aanpak van woonoverlast door VvE’s en eigenaren
- Regels achterpad
- Gebiedsverbod lachgas en alcohol
- Natuurbrandrisico
- Brandveiligheid
- Wees voorbereid