Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Wijkbeschrijving

Laatst gewijzigd: 4-1-2019

Warande ligt in het zuiden van Lelystad, begrensd door het natuurreservaat de Oostvaardersplassen en bosgebied Hollandse Hout. Dit nieuwe stadsdeel verbindt letterlijk, door de ligging, de stad aan de natuur. De wijk wordt een groen- en waterrijk gebied. Ongeveer 10% van het gebied wordt water, ongeveer 25% bos- en parkgebied. Met de ontwikkeling van Warande krijgt Lelystad er 8500 woningen bij, waarvan zo'n 2000 woningen op vrije bouwkavels.

Ontwikkeling

In maart 2009 is begonnen met de woningbouw in het eerste deelgebied. Sindsdien wordt gewerkt aan verschillende gevarieerde woongebieden met elk een eigen identiteit: waterwonen, parkwonen, zelfbouw op kavels en projecten onder particulier opdrachtgeverschap (CPO).

Speelplekken

In de eerste fase van Warande worden speelgelegenheden voor alle (kinder)leeftijdgroepen gemaakt. Zij kunnen zo, vlak bij huis, naar hartelust spelen.

Parken

In de toekomst zullen drie parken ontstaan in het eerste deelgebied.

Voorzieningen

  • Op loopafstand binnen de wijk liggen een school, kinderopvang, medische voorzieningen. Vijf minuten fietsen brengt u in het Hollandse Hout, waarin tal van voorzieningen liggen. De strook bos langs de Lage Dwarsvaart is een ecologische verbindingszone. U vindt er allerlei soorten vlinders en vogels.
  • Fietst u nog vijf minuten verder, dan bent u in het grootste natte natuurgebied van West Europa, de Oostvaardersplassen, waarin u wilde paarden, Heckrunderen en edelherten kunt ontmoeten. Ontstaan omdat de plannenmakers er even niets mee konden en wilden. Nu een belangrijk gebied, dat door Staatsbosbeheer gedeeltelijk ontsloten is.
  • De andere kant op, naar het centrum van de stad, is het een kwartiertje fietsen naar het moderne stadshart. En wilt u naar de kust, dan bent u met tien minuten fietsen bij het Lelystadse Houtribhoekstrand.