Welstand
Heeft u een omgevingsvergunning of initiatievenverzoek aangevraagd dan toetst de gemeente uw plannen aan de zogenoemde redelijke eisen van welstand. Dit zijn criteria voor bijvoorbeeld vormgeving, hoogte, details en materiaal- en kleurgebruik. Het gaat hierbij om het uiterlijk van het bouwplan en de relatie van het bouwplan met de omgeving.
Voldoen aan welstand
De eisen voor welstand zijn vastgelegd in de welstandsnota (pdf, 15Mb) en worden daaraan getoetst. In de welstandsnota staan gebiedsgerichte en algemene voorwaarden, maar ook criteria voor kleinere bouwwerken, zoals dakkapellen, aanbouwen, bijgebouwen, gevelwijzigingen en erfafscheidingen. Bij een welstandstoets wordt onder meer gekeken naar de vormgeving, hoogte, details en materiaal- en kleurgebruik en de relatie van het bouwplan met de omgeving. Er gelden drie welstandsniveaus:
- Daar waar sturen en reguleren noodzakelijk is geldt de architectonische welstand of de stedenbouwkundige welstand.
- Daarnaast zijn er gebieden met vastgestelde beeldregie- en beeldkwaliteitsplannen.
- Het overig deel van de stad en het buitengebied is welstandsvrij. In laatstgenoemde gebieden kunt u een vrijwillige welstandsbeoordeling laten doen.
Om u te oriënteren welk regels van toepassing zijn op uw plannen kunt u gebruik maken van de welstandsviewer.
Om er zeker van te zijn dat uw plannen voldoen aan de regels van het welstandsnota, kunt u een principeverzoek aanvragen. Dit is een eerste eenvoudige beoordeling van het ontwerp, als tussenstap naar de aanvraag omgevingsvergunning. Zie voor meer informatie op onze webpagina initiatievenverzoek.