Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Verwijderen verzwakte bomen

Laatst gewijzigd: 17-1-2018

Gemeente Lelystad voert de komende periode werkzaamheden uit aan de bomen in de stad. Uit reguliere boomveiligheidscontroles is gebleken dat op bepaalde locaties, de bomen ziek of verzwakt zijn. Om gevaarlijke situaties te voorkomen worden deze bomen verwijderd. Het verwijderen van de bomen wordt zoveel mogelijk gecombineerd met groot onderhoud.

Bomenkapkaart

De projecten en boomlocaties zijn aangegeven op een bomenkapkaart. De locaties zijn te bekijken via www.lelystad.nl/bomenkapkaart.

Oorzaken verzwakte bomen

Er zijn een aantal redenen waarom bomen verzwakt zijn. Ouderdom kan een reden zijn, maar ook ziekten en plagen spelen een belangrijke rol. Zo kunnen bijvoorbeeld wilgen en populieren aangetast zijn door de horzelvlinder, kunnen essen lijden aan essentaksterfte en kunnen kastanjebomen last hebben van kastanjebloedingsziekte. Door het gevaar van takbreuk en omvallen kunnen deze zieke bomen voor gevaarlijke situaties zorgen. Ook rotting in de stamvoet of een gescheurde stam zorgt voor instabiele, zwakke bomen die verwijderd moeten worden. De bomen bevinden zich zowel in woonwijken, in parken (langs paden en lanen) als ook in bossen in Lelystad.