Oekraïne
Op deze pagina vindt u meer informatie over hoe we in Lelystad de steun aan Oekraïense vluchtelingen regelen. De veiligheidsregio's coördineren samen met gemeenten de opvang van Oekraïners. De gemeente Lelystad werkt nauw samen met Lelystadse hulporganisaties, stichtingen en instellingen.
Opvang door de gemeente
Vanuit de Veiligheidsregio Flevoland Gooi- Vechtstreek is aan de gemeenten gevraagd om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen in onze regio. Vanaf donderdag 24 maart 2022 is de opvanglocatie in Lelystad open. Deze is in het voormalige schoolgebouw van Scholengemeenschap Lelystad (SGL). We bieden daar plek aan 350 mensen, dit aantal kan misschien nog verhoogd worden. Het gebouw is van de gemeente en kunnen we daarom met meer zekerheid voor een langere tijd gebruiken. Op deze manier voldoen we aan de vraag vanuit de veiligheidsregio en bieden we deze mensen voor een langere tijd ruimte om tot rust te komen. In dit gebouw is er ook ruimte voor onder andere onderwijs, gezondheidszorg en dagbestedingsactiviteiten. Zo ontstaat er meer dan alleen een veilig onderkomen. Via de landelijke coördinatie wordt er een plaats gereserveerd op een gemeentelijke locatie waar nog plaats is.
Onderwijs
Vanaf woensdag 8 juni krijgen Oekraïense kinderen in de SGL les tussen 09.00 en 12.00 uur. Ook Oekraïense kinderen die niet opgevangen zijn in de SGL kunnen daar terecht. Zij kunnen zich met hun ouders melden in de SGL.
Er zijn ook mensen die verblijven bij vrienden of kennissen. Kijk voor meer informatie hierover bij 'opvang door inwoners'.
Contact voor hulp
Vluchtelingenwerk
U kunt bellen naar de hulplijn van Vluchtelingenwerk op telefoonnummer 0031 (0) 20 300 7000. Dit nummer is iedere dag bereikbaar tussen 09.00 uur en 19.00 uur. Deze hulplijn is voor voor Oekraïense vluchtelingen en iedereen die wil helpen.
Het Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft een WhatsApp hulplijn in meerdere talen. U kunt via WhatsApp een (spraak)bericht sturen naar het nummer 0031 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Een vrijwilliger neemt dan snel contact op.
Inschrijven bij de gemeente Contentblok dichtgeklapt
U heeft een inschrijvingsbewijs in de BRP van de gemeente Lelystad nodig voor het aanvragen van leefgeld, een bankrekeningnummer, zorg en/of een zorgverzekering, onderwijs, werk en eventuele ondersteuning.
Afspraak maken
Oekraïners met een paspoort kunnen zonder visum vrij reizen naar de EU. Het is wel belangrijk voor de opvang en hulp dat deze mensen zich registreren. Zij worden in de Basisregistratie Personen (BRP) geregistreerd. Dit kan door te bellen naar de gemeente op telefoonnummer 14 0320. De registratie van mensen die verblijven in de gemeentelijke opvanglocatie de SGL regelen we daar.
Voorwaarden
Houd er rekening mee dat de onderstaande zaken verplicht zijn om u te kunnen inschrijven bij de gemeente Lelystad:
- U bent zelf aanwezig bij de inschrijving in het stadhuis. Dit geldt voor iedereen die wordt ingeschreven, ook voor kinderen en baby’s.
- U heeft een Oekraïens nationaal identiteitsbewijs bij zich; ook voor de anderen die u wilt inschrijven.
- De eigenaar of huurder van het (tijdelijke) verblijfsadres is ook in persoon aanwezig bij de registratie in het stadhuis.
De inschrijving duurt 30 minuten per persoon.
Geen Oekraïens identiteitsbewijs
Personen zonder documenten kunnen we niet inschrijven. Heeft u wel de Oekraïense nationaliteit, maar kunt u dat niet bewijzen? Dan kan de Oekraïense ambassade in Den Haag een speciaal document afgeven. Met dat document kunt u zich wel inschrijven in de BRP.
Oekraïense ambassade
Zeestraat 78
2518 AD Den Haag
Telefoonnummer: +31 70 362 60 95
E-mailadres: emb_nl@mfa.gov.ua
Burgerservicenummer (BSN)
Nadat u bent ingeschreven in de BRP, krijgt u een bevestiging van de inschrijving en een burgerservicenummer (BSN). Vanaf dat moment kunt u met uw BSN leefgeld aanvragen, een Nederlandse bankrekening regelen, zorg of een zorgverzekering regelen, deelnemen aan het onderwijs en werken. Op de website van de IND vindt u de meest actuele informatie over inschrijving in de BRP.
Meer informatie/more information
Via Refugee vindt u meer informatie in verschillende talen (Nederlands, Engels, Oekraïens, Russisch).
Leefgeld aanvragen Contentblok dichtgeklapt
Hoe u leefgeld kunt aanvragen, hangt af van of u al in Lelystad verblijft en waar u verblijft. U moet het leefgeld aanvragen bij de gemeente.
- Ik ben al geregistreerd in Lelystad. Bent u al geregistreerd in de basisregistratie personen (BRP) in Lelystad en wilt u leefgeld aanvragen? Dat kan in het stadhuis van maandag tot en met donderdag tussen 09.00 en 12.00 uur. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de informatiebalie (WIZ-balie) in de hal van het stadhuis.
- Ik ben nog niet geregistreerd in Lelystad. Maak dan een afspraak voor inschrijving in de BRP door te bellen naar telefoonnummer 14 0320. Kijk voor meer informatie op inschrijven bij de gemeente.
Om leefgeld aan te vragen moet u het volgende meenemen:
- Een bewijs van uw BRP-registratie waar uw BSN op staat. U kunt dit bij de Stadswinkel aanvragen of u heeft dit na de inschrijving in de BRP ontvangen van de Stadwinkel. Hier kunt u informatie vinden over de inschrijving bij de gemeente: inschrijven bij de gemeente.
- Uw Nederlandse bankrekening/bankpas. Leefgeld wordt op uw bankrekening uitbetaald. Voor het openen van een Nederlandse bankrekening moet u in ieder geval geregistreerd zijn in de BRP. U heeft voor het openen van een bankrekening namelijk een BSN-nummer nodig. Deze krijgt u door u in te schrijven in de BRP.
- Uw money card. Heeft u geen Nederlandse bankrekening kunnen openen? Dan is het mogelijk om een money card aan te vragen. U kunt hiervoor een afspraak maken door te bellen met telefoonnummer 14 0320 (optie 1). Verblijft u in de SGL? Dan regelen we daar de afgifte van de money card voor u.
- Uw Oekraïense identiteitsbewijs. Let op: wij accepteren geen Oekraïens rijbewijs.
Het leefgeld wordt vanaf 1 april 2022 elke maand verstrekt. Als u werkt, heeft u geen recht op leefgeld. Het leefgeld stopt vanaf de datum dat u gaat werken. Als u werkt, ontvangen uw eventuele minderjarige kinderen wel leefgeld.
De hoogte van het leefgeld is afhankelijk van de manier waarop u wordt opgevangen: door de gemeente (GOO) of door een particulier (POO).
Let op:
- De bedragen zijn verschillend, omdat bij opvang door de gemeente (GOO) de gemeente het bedrag voor voedsel betaalt.
- De datum van de inschrijving in de BRP is de startdatum voor het uitbetalen van het leefgeld. Als u voor 1 april 2022 in de BRP bent ingeschreven, is de startdatum voor het uitbetalen van het leefgeld 1 april 2022.
- Leefgeld wordt met terugwerkende kracht uitbetaald. U moet het leefgeld aanvragen bij de gemeente. Er wordt leefgeld uitbetaald vanaf de datum waarop u in de BRP bent ingeschreven. Als u voor 1 april 2022 ingeschreven bent in de BRP en u werkt niet, dan heeft u vanaf 1 april 2022 recht op leefgeld.
- Als u leefgeld ontvangt, moet u de gemeente informeren dat u werkt of gaat werken. U moet daarbij aangeven wat uw eerste werkdag is.
Regels leefgeld gaan veranderen
De regels voor opvang en leefgeld gaan veranderen. De verandering vindt in 2 stappen plaats: in december 2022 en in februari 2023. De regels staan beschreven in de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO).
Opvang door inwoners Contentblok dichtgeklapt
Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners
In deze handreiking vinden particulieren informatie over hoe ze een opvangplek kunnen bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. De handreiking geeft antwoord op veel, maar nog zeker niet alle vragen die gastgezinnen en gemeenten hebben over de organisatie rondom de particuliere opvang. Het is momenteel niet mogelijk om een vergoeding te ontvangen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
Daarnaast kunt u op de website van VluchtelingenWerk Nederland terecht voor al u vragen over de opvang van mensen uit Oekraine.
Vluchtelingen die om wat voor reden dan ook niet meer terecht kunnen bij het particuliere adres kunnen zich melden in de opvanglocatie van de gemeente de SGL. Dit kan zolang er nog plek is.
Ontmoeten in Lelystad
De Lelystadse stichting IDO biedt de mogelijkheden dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Via het IDO kan er contact worden gelegd met een groep Oekraïense mensen die al langer in Lelystad zijn. Zij hebben een Whatsapp-groep waaraan Oekraïners kunnen worden toegevoegd. Deze groep mensen organiseert ook bijeenkomsten in de inloophuizen van het IDO waarbij ze elkaar kunnen ontmoeten. Soms wordt er samen gekookt of worden andere activiteiten georganiseerd. Oekraïners kunnen zich aanmelden via oekraine@ido-lelystad.nl. Kijk voor meer informatie op www.ido-lelystad.nl/oekraine.
Informatie in andere talen Contentblok dichtgeklapt
Op RefugeeHelp.nl staat alle informatie in verschillende talen gebundeld voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten.
На цьому сайті зібрана вся інформація різними мовами для українських біженців у Нідерландах та всіх, хто хоче на них працювати.
Op forrefugees.vluchtelingenwerk.nl verzamelen we alle informatie voor gevluchte Oekraïners die al in Nederland zijn:
- Informatie voor gevluchte Oekraïners in Nederland (NL)
- Information for refugees from Ukraine (English)
- Інформація для біженців з України (Oekraïens)
- Информация для беженцев из Украины (Russisch)
Hulp aan Oekraïense vluchtelingen Contentblok dichtgeklapt
Spullen doneren
Mensen konden tot vrijdag 1 april 2022 spullen doneren voor de opvang bij de Bosschuur in Lelystad. Er is veel gedoneerd, waarvoor we iedereen hartelijk bedanken. Heeft u nog spullen die u wilt doneren? Dat kan bij kringloopwinkel de Groene Sluis. Kijk voor de openingstijden op de website van de Groene Sluis.
Wilt u helpen?
Dan kunt u zich aanmelden bij Welzijn Lelystad. Zij brengen in kaart waaraan de vluchtelingen behoefte hebben. Vervolgens kijken ze wie waarmee kan helpen. Kijk voor meer informatie op de website van Welzijn Lelystad.
Verblijven in Nederland Contentblok dichtgeklapt
Als Oekraïense vluchteling heeft u een speciale status waarmee u voorlopig in Nederland kunt blijven. Dit houdt in dat u zonder visum 90 dagen in Nederland kan zijn. Dit kan verlengd worden tot maximaal 180 dagen. Vanwege de huidige situatie is afgesproken dat mensen uit Oekraïne die de maximale termijnen overschrijden hier voorlopig geen problemen van ondervinden. Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) staat meer informatie over in Nederland verblijven als Oekraïner (Nederlands, Engels).
Contact met de gemeente Contentblok dichtgeklapt
Heeft u een vraag aan de gemeente over de opvang van Oekraïense vluchtelingen? Neem dan contact op via het speciale e-mailadres: samenvooroekraine@lelystad.nl.
Om mensen te registreren bij de gemeente kunt u bellen naar telefoonnummer 14 0320. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Inschrijven bij de gemeente'.
Veelgestelde vragen Contentblok dichtgeklapt
- Op de website van Vluchtelingenwerk Nederland staan veelgestelde vragen over allerlei onderwerpen. Zoals algemene vragen, opvang, hulp, werk zorg en onderwijs.
- Op de website van de Veiligheidsregio Flevoland staan ook veelgestelde vragen over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.
- Op de website van Rijksoverheid vindt u algemene en landelijke informatie ook met veelgestelde vragen.