Parkeren in de omgeving Boterbloemhof en Dotterbloemhof in Warande
Geplaatst: 16-12-2023
Voor iedere wijk wordt er een parkeerbalans gemaakt. De parkeerbalans is de verhouding tussen de parkeervraag en het parkeeraanbod. Voor deelplan 1 en 2 in Warande is de parkeerbalans gemaakt op basis van parkeerbeleidsplan 2009. Hierin staan parkeernormen die zijn gebaseerd op landelijke normen en aangepast naar de Lelystadse situatie. Een parkeernorm is een getal dat aangeeft hoeveel parkeerplaatsen er nodig zijn voor woningen, bedrijven en andere voorzieningen. In de omgeving van de Boterbloemhof en Dotterbloemhof in Warande gaat het voornamelijk om woningen. De parkeernorm verschilt per woningtype en bijbehorende prijsstelling.
In Warande (deelplan 1 en 2) is gewerkt met onderstaande parkeernormen.
- 1.6 voor een rijwoning,
- 1.8 voor een twee-onder-één-kapwoning
- 2.0 parkeerplaatsen voor een vrijstaande woning.
De gemeente houdt rekening met parkeren in het openbaar gebied
Voor twee onder één kapwoningen en vrijstaande woningen is het belangrijk dat er 2 parkeerplaatsen op eigen terrein worden gemaakt en blijven bestaan. Dit noemen we ook wel de eigen oprit. De gemeente legt daarnaast gemiddeld 0,3 parkeerplaatsen per woning aan in de openbare ruimte. Rijwoningen hebben vaak geen parkeerplaats op eigen terrein. Daarom legt de gemeente de volledige parkeernorm aan in de openbare ruimte. Dat betekent dat de gemeente 16 parkeerplaatsen aanlegt voor 10 rijwoningen die geen een eigen oprit hebben.
Parkeer op eigen terrein als dat mogelijk is
Door bewoners wordt helaas regelmatig opgemerkt dat buren met voldoende ruimte bij hun woning, de auto niet op hun eigen terrein parkeren. Hierdoor moeten bewoners zonder een parkeerplaats uitwijken naar een andere plek die vaak verder van hun woning ligt. Er ontstaat dan een tekort aan parkeerplaatsen. Het lijkt makkelijk om een parkeertekort op te lossen met extra plekken, maar er is niet overal ruimte om dit te doen en het aanleggen en onderhouden kost geld. Bovendien willen we als gemeente de wijk Warande graag ruim en groen houden en dit verandert als er nog meer parkeerplekken worden aangelegd. De parkeerbalans die van tevoren is opgesteld blijft de basis.
Om het wonen in Warande voor iedereen plezierig te houden, is het belangrijk om wel op eigen terrein te parkeren als dat kan. Zodat bewoners zonder parkeerplaats of die om een andere reden gebruik moeten maken van de openbare parkeerplaatsen, dit ook kunnen doen.
Waaraan kunt u een parkeervak herkennen?
Helaas heeft een BOA van team Stadstoezicht gezien dat er regelmatig wordt geparkeerd op plekken waar dat niet mag. In de openbare ruimte moet altijd in een parkeervak worden geparkeerd. Een parkeervak in een woonstraat herkent u eenvoudig aan het motief van twee of drie vierkanten uitgevoerd in zwarte bestrating. In de Bijvoetstraat en Egelskopstraat zijn veel parkeerplaatsen aanwezig waar u kunt parkeren. In de lanen zoals de Zilverschoonlaan, Wederiklaan of Parnassialaan bestaat een parkeervak uit één groot vlak met zwarte bestrating.
De bestrating in een parkeervak is altijd gelegd in een L- vorm. We noemen dat ook wel het elleboogverband. In andere situaties zoals een andere kleur bestrating, een ander legverband of een ander materiaal zoals groen, is er geen sprake van een parkeervak. U mag daar dan niet parkeren en er u kunt een boete krijgen.
Haaks parkeren in woonstraat | |
Langsparkeren in woonstraat | |
Langsparkeren in een laan |
Bovenstaande tekeningen staan in de ‘Toolbox openbare ruimte, Deelgebied 1 (2022). Hierin staan richtlijnen voor het ontwerp van de openbare ruimte.
Niet parkeren bij de opstelplaatsen voor bakken aan huis
Op de kruisingen Bijvoetstraat-Boterbloemhof, Bijvoetstraat-Dotterbloemhof, Egelskopstraat-Boterbloemhof en Egelskopstraat-Dotterbloemhof wordt regelmatig geparkeerd. Dit mag niet omdat daar opstelplaatsen voor bakken aan huis zijn.
Aan beide kanten van de weg is er een stoep met bruine stenen. Langs de doorlopende betonnen band is aan beide kanten van de weg een opstelplaats voor bakken aan huis. Bij de meeste opstelplaatsen ligt een tegel met een afbeelding van een afvalbak. Door te parkeren in de daarvoor bestemde parkeervakken houden we met elkaar de buurt netjes en veilig.
Foto: kruispunt Bijvoetstraat – Dotterbloemhof met opstelplaatsen voor bakken aan huis aan beide kanten van de stoep. Parkeren is hier niet toegestaan (bron Cyclomedia)