Huishoudelijke Ondersteuning
U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Als u door beperkingen niet meer alle huishoudelijke taken zelfstandig uit kunt voeren, dan kunt u (tijdelijk) in aanmerking komen voor huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo.
Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden om een voorziening te kunnen krijgen zoals:
- u kunt het niet zelf oplossen al dan niet door gebruik te maken van uw netwerk of omgeving;
- u aantoonbare beperkingen heeft bij het uitvoeren van huishoudelijke taken;
- u contact heeft gehad met het Sociaal wijkteam en zij de noodzaak hebben vastgesteld.
Aanvraag Contentblok dichtgeklapt
Als u ondersteuning nodig heeft bij het zelfstandig wonen, bijvoorbeeld in de vorm van huishoudelijke ondersteuning, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal wijkteam bij u in de buurt. In een gesprek met een medewerker van het Sociaal wijkteam wordt bepaald welke ondersteuning noodzakelijk en mogelijk is. Er wordt dan bepaald of u in aanmerking komt voor huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo. De huishoudelijke ondersteuning wordt u in dat geval aangeboden door een van de door de gemeente gecontracteerde leveranciers, waaruit u een keuze kunt maken.
U kunt, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, hiervoor ook een PGB aanvragen. U dient dan zelf een aanbieder te vinden en hiermee afspraken te maken. Meer informatie hierover kunt u vinden via deze link.
Kosten Contentblok dichtgeklapt
Voor maatwerkvoorzieningen (zowel natura als persoonsgebonden budget) betaalt u een eigen bijdrage. Vanaf 2020 is de eigen bijdrage Wmo maximaal €19,00 per maand per huishouden. Dit is een vast tarief. We kijken niet naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage voor de Wmo. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen in de volgende situaties:
- U heeft een rolstoelvoorziening.
- U bent jonger dan 18 jaar (met uitzondering van woningaanpassingen).
- U bent getrouwd of heeft een partner en minimaal één van u heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt.
- U betaalt al een eigen bijdrage voor beschermd wonen of voor de Wet langdurige zorg.
Meer informatie over de eigen bijdrage kunt u vinden op de website van het CAK.
Meer informatie Contentblok dichtgeklapt
De leverancier zal, nadat is vastgesteld dat u in aanmerking komt voor huishoudelijke ondersteuning, in overleg met u een werkplan opstellen.
In de Verordening Maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2020 en het Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Lelystad 2017 staan de precieze voorwaarden vermeld.