Huishoudelijke Ondersteuning
Schoonmaken van uw badkamer, keuken, toilet, ramen lappen, stofzuigen en dweilen. Soms lukt het niet meer om het huishouden helemaal zelf te doen. U kunt dan bij het sociaal wijkteam vragen om hulp en advies.
De meeste mensen doen zelf zo veel mogelijk in het huishouden. Want het kan zijn dat er iemand anders is die u kan helpen, zoals een partner, huisgenoot, kind, familie of buur.
Binnen de Wmo is Eigen Kracht belangrijk
De Wmo gaat er vanuit dat mensen verantwoordelijk en zelfredzaam zijn, waarbij hoort dat zij gebruik maken van hun eigen mogelijkheden. In huis betekent dit bijvoorbeeld dat u zelf opruimt en afstoft. Of dat u zittend uw strijkwerk doet. Er zijn allerlei hulpmiddelen en apparaten die u misschien niet kent, waarmee u zelf uw huishouden kunt doen. Zoals een handje om dingen van uw vloer op te pakken, aangepast bestek, wringer voor doekjes of een steelstofzuiger als u in een rolstoel zit.
Heeft u geen mensen om u heen die u helpen en wilt u meer weten over mogelijkheden?
Neem contact op met het Sociaal wijkteam in uw wijk. Als uit de intake blijkt dat u meer ondersteuning nodig heeft, wordt u uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek, gewoon bij u thuis. In het keukentafelgesprek bespreekt een medewerker van het Sociaal wijkteam samen met u wat er precies nodig is, zodat u uw huishouden zoveel mogelijk zelf kun doen. Wij noemen dit Eigen Kracht. Ook krijgt u advies over waar u terecht kunt voor bijvoorbeeld het wassen van uw kleding en textiel of voor maaltijdbereiding, zoals tafeltje dekje.
Aanvraag Contentblok dichtgeklapt
Als u ondersteuning nodig heeft bij het zelfstandig wonen, bijvoorbeeld in de vorm van huishoudelijke ondersteuning, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal wijkteam bij u in de buurt. In een gesprek met een medewerker van het Sociaal wijkteam wordt bepaald welke ondersteuning noodzakelijk en mogelijk is. Er wordt dan bepaald of u in aanmerking komt voor huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo. De huishoudelijke ondersteuning wordt u in dat geval aangeboden door een van de door de gemeente gecontracteerde leveranciers, waaruit u een keuze kunt maken.
U kunt, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, hiervoor ook een PGB aanvragen. U dient dan zelf een aanbieder te vinden en hiermee afspraken te maken. Meer informatie hierover kunt u vinden via deze link.
Kosten Contentblok dichtgeklapt
Voor maatwerkvoorzieningen (zowel natura als persoonsgebonden budget) betaalt u een eigen bijdrage.Vanaf 2024 is de eigen bijdrage Wmo maximaal €20,60 per maand. Dit is een vast tarief. We kijken niet naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage voor de Wmo. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen in de volgende situaties:
- U heeft een rolstoelvoorziening.
- U bent jonger dan 18 jaar (met uitzondering van woningaanpassingen).
- U bent getrouwd of heeft een partner en minimaal één van u heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt.
- U betaalt al een eigen bijdrage voor beschermd wonen of voor de Wet langdurige zorg.
Meer informatie over de eigen bijdrage kunt u vinden op de website van het CAK.
Actuele tarieven maatwerkvoorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning vindt u in deze tarievenlijst 2024 .
Voorwaarden Contentblok dichtgeklapt
De gemeente kan huishoudelijke ondersteuning als maatwerkvoorziening schoon en leefbaar huis bieden, als duidelijk is dat dit nodig is als aanvulling op de eigen mogelijkheden die u heeft.
Dit geldt alleen als u niet in staat bent om:
a. het huishouden schoon en op orde te houden, en/of;
b. te beschikken over schoon beddengoed en schone kleding.
Alles wat u zelf kunt of wat past bij uw eigen mogelijkheden, wordt in de Wmo “Eigen Kracht” genoemd. Voordat u in aanmerking komt voor huishoudelijke ondersteuning, wordt ook gekeken naar wat algemeen gebruikelijk is. Het gaat dan om bijvoorbeeld de aanschaf van een wasmachine of een goed werkende stofzuiger.
Wanneer krijgt u huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo-ondersteuning)?
Als blijkt dat u op eigen kracht niet in staat bent om uw huishoudelijke taken te regelen of om het helemaal zelf te doen. Ondersteuning bij het huishouden valt onder de Wmo als:
• u 18 jaar of ouder bent, en
• u het huishouden zelf niet kunt doen vanwege een ziekte, beperking of hoge leeftijd, en
• u géén recht heeft op Wlz-zorg (zie hieronder), en
• uw andere huisgenoten zijn (niet in voldoende mate) in staat om de huishoudelijke taken over te nemen.
Voor wie geldt de Wmo niet? Personenkring van de Wet langdurige zorg (Wlz-zorg)
Het kan zijn dat u huishoudelijke hulp kunt krijgen vanuit de Wlz. Dit geldt voor:
• Mensen met meerdere problemen, bijvoorbeeld lichamelijke of psychische problemen.
• Mensen met de ziekte van Parkinson, Huntington, Korsakov of multiple sclerose.
• Mensen met een lichamelijke beperking door bijvoorbeeld een beroerte, een ongeluk of een hersentumor.
• Mensen met een verstandelijke beperking die 18 jaar of ouder zijn.
Belangrijk!
U mag niet zelf kiezen vanuit welke wet (Wmo of Wlz) u de huishoudelijke ondersteuning wilt. Het sociaal wijkteam zal u adviseren om Wlz-zorg aan te vragen als ingeschat wordt dat u tot de doelgroep van de Wlz behoort, u heeft dan in principe geen recht meer op Wmo-ondersteuning.
Bijzonderheden Contentblok dichtgeklapt
Tijdens de huishoudelijke ondersteuning
U bent zelf eindverantwoordelijk voor uw huishouding en voor het bieden van goede werkomstandigheden aan de huishoudelijke ondersteuner.
De afspraken over wie wat doet in uw huishouden staan in het werkplan voor uw huishoudelijke ondersteuning. Dit werkplan wordt samen met u door uw aanbieder van huishoudelijke ondersteuning ingevuld. De huishoudelijke ondersteuning wordt aangeboden in aanvulling op uw eigen mogelijkheden.
Belangrijk om te weten is dat bepaalde taken niet worden gedaan door uw huishoudelijke ondersteuner, hiervoor bent u zelf verantwoordelijk:
• Boodschappen doen
• Bereiden van maaltijden
• Afwas en schoonhouden aanrecht en kleine huishoudelijke apparaten
• Strijken
• Zwaar tilwerk (het verplaatsen van meubels)
• Afval opruimen en vuilnis buiten zetten
• Ramen lappen aan de buitenzijde of uw tuin verzorgen
• Gordijnen wassen/luxaflex reinigen
• Huisdieren verzorgen
Om de huishoudelijke ondersteuning goed uit te voeren en om de werksituatie voor de huishoudelijke ondersteuner veilig en gezond te houden, vragen wij u om met het volgende rekening te houden:
1) U bent altijd zelf thuis als uw huishoudelijke ondersteuner aanwezig is. Uw huishoudelijke ondersteuner krijgt dus geen sleutel van uw huis.
2) Voordat uw huishoudelijke ondersteuner komt heeft u uw eigen taken, zoals opruimen of afstoffen gedaan. Hierdoor kan er efficiënt schoongemaakt worden door uw huishoudelijke ondersteuner.
3) Als u gezelschapsdieren (niet zijnde hulphond) in huis heeft, dan regelt u zelf aanvullende schoonmaak. Het gaat hierbij om extra reiniging van uw vloeren, de deuren aan de onderzijde en stof afnemen.
4) Uw huis blijft schoner als u binnenshuis geen schoeisel draagt dat u buiten ook draagt.
5) Als er in uw huis gerookt wordt, is het belangrijk om uw huis goed te luchten voordat uw huishoudelijke ondersteuner komt.
6) U gebruikt geen genotsmiddelen (alcohol of rookwaren) in aanwezigheid van uw huishoudelijke ondersteuner.
Wat is het verschil met particuliere huishoudelijke hulp?
De huishoudelijke ondersteuning van de gemeente bestaat alleen uit ondersteuning voor taken die u niet zelf kunt of die u niet kunt laten doen door anderen in uw huishouding of mantelzorger(s).
Een particuliere hulp werkt in uw opdracht en kunt u vragen om ook taken te doen waartoe u wel zelf in staat bent.
Meer informatie Contentblok dichtgeklapt
Klik hier voor het YouTube filmpje 'Antwoord op Wmo - Eigen kracht en hulp uit sociaal netwerk'
Heeft u vragen?
Neem dan contact op met gemeente Lelystad. Dit kan via de telefoon op nummer 14-0320 of via e-mail op gemeente@lelystad.nl.
Contact opnemen met het Sociaal wijkteam in uw buurt
Klik hier voor meer informatie
Overig
In de Verordening maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2024 en het Besluit maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2024 staan de precieze voorwaarden vermeld.
Actuele tarieven maatwerkvoorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning vindt u in deze tarievenlijst 2024.