logo Gemeente Lelystad
woensdag 7 juni 2023

In deze nieuwsbrief informeren wij u graag over de actuele ontwikkelingen in het natuurgebied Poort Oostvaardersplassen Lelystad. Het natuurgebied is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land en ligt tussen de Buizerdweg, de Knardijk en de Lage Dwarsvaart. Ook schetsen wij een beeld over de toekomstige projecten in of rondom het gebied en activiteiten die nu al te beleven zijn.

Presentatie tijdens de informatieavond Informatiebijeenkomst druk bezocht

De informatieavond op 23 februari 2023 in Kindcentrum Warande is door een groot aantal geïnteresseerde omwonenden bezocht. Staatsbosbeheer en de gemeente Lelystad hebben de laatste ontwikkelingen gedeeld. Ook de projectleider van campingorganisatie Huttopia was aanwezig om de plannen voor de camping te presenteren. De vragen die tijdens de informatiebijeenkomst zijn gesteld, beantwoorden wij hier.

Plattegrond poortlocatie Poortlocatie en parkeren

Het poortgebied begint aan de Buizerdweg. Na verschillende voorstellen te hebben gedaan, heeft de gemeenteraad van Lelystad gekozen voor deze locatie. In 2023 starten we met de realisatie van 100 parkeerplekken, de aanleg van 5 kilometer nieuwe voetpaden, het verbreden van 3,4 kilometer fietspaden en de aanleg van 560 meter nieuwe fietspaden. De zitbankjes, slenken, haventje, fiets- en voetgangersbruggen worden naar verwachting tussen 2024 en 2026 gerealiseerd. De parkeerplekken krijgen een puinverharding en groene uitstraling met bomen ertussen. Er wordt ook rekening gehouden met de mogelijkheid van eventuele extra parkeervakken, bijvoorbeeld voor de natuurcamping Huttopia.

Kanoërs op een riviertje Slenken en waterpartijen

De waterpartijen in het gebied hebben een natuurlijke vorm met daarin verschillende moeraseilanden. Bij het graven van de waterpartijen komt zand vrij. Het zand wordt zoveel mogelijk elders in het gebied hergebruikt. De uitvoering start in het derde kwartaal van 2023, na het broedseizoen, en wordt in 2025 afgerond. Voor dit onderdeel moet eerst nog het bestemmingsplan worden gewijzigd. Al dit jaar starten we met de aanlegsteiger, ruiterroute en een wandelpad op de Knardijk met een glijbaan die in het Hollande Hout uitkomt!

Glampingtenten in het bos Natuurcamping Huttopia

Huttopia is opgericht in 1999 en is inmiddels in 8 landen aanwezig met verschillende formules van natuurcampings. Sinds 2017 is Huttopia in gesprek met Staatsbosbeheer voor een camping in Nationaal Park Nieuw Land. De wens van Huttopia is om 120 verhuuraccommodaties neer te zetten. Deze bestaan uit houten chalets en glampingtenten. Daarnaast wil Huttopia 30 kampeerplekken voor tenten, een centrumgebouw met zwembad en een bosspa (houten sauna’s en Finse baden) realiseren. Het campinggebied blijft openbaar toegankelijk, dus ook voor wandelaars in het gebied. Huttopia en Staatsbosbeheer onderzoeken op dit moment de haalbaarheid van het plan. Voor de natuurcamping is wijziging van het bestemmingsplan nodig. In de planvorming vindt participatie door de omgeving plaats en in de bestemmingsplanprocedure zitten de gebruikelijke mogelijkheden voor inspraakmomenten.

Er-op-uit tips

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Meld je dan nu aan om in het vervolg de nieuwsbrief te ontvangen.

Nieuwsbriefbanner Gemeente Lelystad Nieuwsbriefbanner Staatsbosbeheer Nieuwsbriefbanner provincie Flevoland