Omgevingsvergunning, bouwvergunning
Wie wil bouwen/verbouwen of anderszins iets aan zijn omgeving wil veranderen, heeft meestal een vergunning nodig. Dit geldt voor zowel particulieren als bedrijven, voor projecten als:
- Het slopen, bouwen en brandveilig in gebruik hebben van een bouwwerk.
- Het afwijken van het bestemmingsplan; bijvoorbeeld starten bedrijf aan huis.
- Het oprichten, het veranderen en het in werking hebben van een inrichting volgens de Wet milieubeheer.
- Het kappen van een boom of het aanleggen van een inrit of uitrit
U kunt veel van deze vergunningen in één keer aanvragen. Afhankelijk van het project en de activiteiten die u aanvraagt, kent de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) 2 verschillende procedures. Een reguliere procedure en een uitgebreide procedure. Voor de vergunningen die u in één keer aanvraagt, is maar één keer bezwaar en beroep mogelijk. Ook is één controlerende instantie verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving.
Op de kaart kunt u zien welke omgevingsvergunningen bij u in de buurt zijn aangevraagd en wat de status daarvan is.
Direct aanvragenAanvraag Contentblok dichtgeklapt
Via de vergunningcheck op http://www.omgevingsloket.nlkunt u nagaan of u een omgevingsvergunning nodig heeft. U dient de aanvraag digitaal in via uw DigiD. Indien u een aanvraag op papier wilt indienen kunt u een aanvraagformulier digitaal samenstellen via www.omgevingsloket.nl .
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
09.00 uur tot 12:00 uur open spreekuur in stadhuis, Stadhuisplein 2.
maandag t/m donderdag
13.00 uur tot 17.00 uur op afspraak.
Meenemen Contentblok dichtgeklapt
Het indienen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning is aan landelijke regels gebonden, de zogenaamde indieningsvereisten. Deze zijn vastgelegd in de `ministeriële regeling omgevingsrecht` (Mor). Daarbij is vastgelegd welke documenten u moet inleveren, bijvoorbeeld een bouwtekening of een sterkteberekening. Op omgevingsloket.nl kunt u nakijken wat nodig is voor het volledig indienen van een aanvraag. Deze lijst is een maximale lijst. Dde gemeente mag niet meer dan deze gegevens vragen, maar bepaalde documenten hoeven niet meegeleverd te worden als deze niet relevant zijn. Als u twijfelt over welke gegevens u moet aanleveren neem dan contact op met het vergunningenloket.
Kosten Contentblok dichtgeklapt
Conform de legesverordening.
Er worden leges/kosten geheven over de activiteiten:
- Bouwen inclusief welstand;
- Ontheffing bestemmingsplan;
- Brandveilig gebruik;
- Slopen;A
- Aanleggen inrit;
- Kappen van een boom.
Afhankelijk van een eventueel benodigde beoordeling van een bodemonderzoek, legalisatie etc. kunnen er extra leges in rekening worden gebracht.
Online bestellen
Via DigiD kan 24 uur per dag op http://www.omgevingsloket.nl digitaal een aanvraag om een omgevingsvergunning worden gedaan.
Levering en afhandeltijd Contentblok dichtgeklapt
Reguliere procedure is 8 weken.
Uitgebreide procedure is 26 weken.
De afhandelingstermijn kan bij beide procedures met maximaal 6 weken worden verlengd.
Voorwaarden Contentblok dichtgeklapt
Met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) worden ruim 25 vergunningen vervangen door één omgevingsvergunning. Deze omgevingsvergunning vraagt u bij uw gemeente aan met één aanvraagformulier. Digitaal of op papier. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u een omgevingsvergunning, met eenduidige eisen.
In sommige gevallen kunt u volstaan met een melding. Aan een melding zijn vaak ook voorschriften verbonden. Met de Wabo is de categorie vergunningvrije bouwwerken verruimd.
Bijzonderheden Contentblok dichtgeklapt
Indien het project niet voldoet aan het bestemmingsplan is een (tijdelijke) ontheffing nodig. De ontheffing van het bestemmingsplan maakt dan deel uit van de omgevingsvergunning. Tenzij de aanvraag wordt aangehouden totdat een nieuw bestemmingsplan in werking treedt.
Voor het bouwen van gebouwen is het soms nodig om bodemonderzoek te doen. In veel gevallen is de verwachtte bodemkwaliteit al bekend. U kunt dan vrijstelling vragen van het indienen van een bodemrapport. Deze vrijstelling kunt u vragen met toepassing van het formulier dat u hieronder kunt downloaden. Bij dit formulier moet een uitdraai uit het bodeminformatiesysteem van Flevoland worden toegevoegd, deze kunt u via deze link aanvragen.
Meer informatie Contentblok dichtgeklapt
Gemeente Lelystad, telefoon 14 0320
Wet en regelgeving
- Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo)
- Besluit omgevingsrecht (Bor)
- Regeling omgevingsrecht
- Woningwet,
- Bouwbesluit,
- Wet ruimtelijke ordening,
- Bouwverordening
- Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Lelystad
- Wet Milieubeheer,
- Wet Natuurbescherming,
- Verordening voor de Fysieke Leefomgeving van de provincie Flevoland