Nieuwe inwoners en inburgeren
Gemeente Lelystad heeft een belangrijke rol bij de begeleiding van nieuwkomers die inburgeringsplichtig zijn. Dit staat in de nieuwe Wet Inburgering.
Gemeente Lelystad begeleidt asielmigranten bij hun inburgering. Dit doen wij vanaf het moment dat zij aan ons worden gekoppeld. Gezinsmigranten en overige migranten begeleiden wij ook, maar zij blijven zelf verantwoordelijk voor hun eigen inburgering. Met de groep overige migranten bedoelen wij geestelijk bedienaren, zoals imams, rabbijnen en kloosterlingen, en vreemdelingen met een niet-tijdelijk humanitaire verblijfsstatus. Voor deze groep geldt de inburgeringplicht ook. Wilt u weten hoe u moet inburgeren? Lees dan hier verder.
Doel van de nieuwe wet
- Inburgeraars moeten zich kunnen redden in Lelystad.
- Nieuwe Lelystedelingen doen mee met de samenleving en voelen zich onderdeel van de samenleving, het liefst via betaald werk.
- Inburgering moet leiden tot een hoger taalniveau.
Wat zijn de belangrijkste veranderingen?
Een van de belangrijkste veranderingen is dat de gemeente nieuwkomers zo snel mogelijk laten inburgeren. Dit door te zorgen voor een taallessen, werk of een passende opleiding. Op die manier kunnen de nieuwkomers zo snel mogelijk meedoen aan het dagelijkse leven.
Binnen het inburgeringstraject is er onderscheid in dienstverlening tussen:
- Asielstatushouders en
- Gezins- en overige migranten.
Beide groepen zijn inburgeringsplichtig. De IND verleent de verblijfsvergunning en DUO stelt de inburgeringsplicht vast.
Gemeente Lelystad zal voor beide groepen een brede intake houden. Aan de hand van deze intake zal een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP) gemaakt worden. In het PIP wordt onder andere aangegeven langs welke leerroute zij aan hun inburgeringsplicht moeten voldoen. Meer informatie over leerroutes leest u later op deze pagina.
Gemeente Lelystad zal inburgeringsplichtigen gedurende het gehele inburgeringstraject begeleiden. Voor asielstatushouders verzorgt gemeente Lelystad de inkoop van het cursusaanbod. Gezins- en overige migranten moeten de cursus zelf betalen, eventueel met een lening van DUO. Als gezins- en overige migranten een andere leerroute inkopen en volgen dan de gemeente in het PIP heeft bepaald, hebben ze geen recht op een DUO-lening.
Van alle inburgeringsplichtigen wordt verwacht dat zij meewerken en zich houden aan de afspraken. Als nieuwkomers niet verschijnen op de brede intake of komen zij de verplichtingen uit het PIP niet na, dan legt de gemeente een boete op.
Bekijk deze animatievideo over het nieuwe inburgeringsstelsel
De video is er in verschillende talen
U kunt de video ook in andere talen bekijken: Spaans, Farsi, Tigrinya, Somalisch, Arabisch, Dari en Pashto (voice over en ondertiteling).
Er komen 3 nieuwe leerroutes om in te burgeren
- De B1 route; een route voor taal en (vrijwilligers)werk. Inburgeringsplichtigen spreken en schrijven binnen maximaal 3 jaar de Nederlandse taal op niveau B1. Zij doen mee door middel van (vrijwilligers)werk.
- De onderwijsroute; een route vooral voor jongeren. Zij halen zo snel mogelijk een schooldiploma.
- De zelfredzaamheidsroute; dit is voor mensen voor wie route 1 en 2 te moeilijk is. Dit noemen we de Z-route.
Gemeente Lelystad bepaalt leerroute van iedere asielstatushouder. Verder zorgen we ervoor dat iemand kennis heeft van:
- de Nederlandse maatschappij;
- Informatie over inburgeren (Dienst Uitvoering Onderwijs)
Afronding
Behalve de plicht om binnen drie jaar de leerroute af te ronden, hebben inburgeringsplichtigen die de B1-route of de Z-route volgen ook de plicht om binnen drie jaar de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP) en het participatieverklaringstraject (PVT) af te ronden. DUO stelt vast of aan alle verplichtingen uit het inburgeringstraject is voldaan.
Moet iedere nieuwkomer inburgeren?
Of u moet inburgeren, hangt onder andere af van uw nationaliteit. Als u bijvoorbeeld vanuit een ander werelddeel naar Nederland komt, is de kans groot dat u moet inburgeren. Wilt u weten of u moet inburgeren? Kijk dan hier.
Wanneer hoeft iemand niet in te burgeren?
Soms komt het voor dat een inburgeraar niet hoeft in te burgeren. Dit kan door de nieuwe Wet Inburgering. Dit noemen we ontheffing krijgen. Dit kan door:
- Medische redenen
- Persoonlijke omstandigheden.
Een inburgeraar kan om medische redenen ook een gedeeltelijke ontheffing krijgen voor de taalonderdelen. Een gedeeltelijke ontheffing voor PVT en MAP is niet mogelijk.
Meer informatie Contentblok dichtgeklapt
Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 14 0320 (optie 1) of via e-mail inburgering@lelystad.nl.
Handige websites
Wet inburgering 2021 | Inburgeren in Nederland | Rijksoverheid.nl
Wet en regelgeving