Bijzondere bijstand voor doorbetaling van vaste lasten
We hebben een nieuw portaal Mijn Uitkering. U kunt via het nieuwe portaal uw uitkering inzien, wijzigingen aanbrengen of een uitkering aanvragen. LET OP: In verband met deze wijziging, kan het langer duren voordat u een reactie van ons ontvangt. Excuses voor het ongemak!
Kosten aanhouden woning bij verblijf in een inrichting
Bent u opgenomen in een inrichting? En moet u uw woning toch aanhouden? Dan kunt u misschien bijzondere bijstand krijgen voor de vaste kosten voor uw woning. Dat kan als
- de kosten echt nodig zijn
- en u die kosten niet zelf kunt betalen
- en u de kosten niet op een andere manier kunt betalen. Bijvoorbeeld door uw woning tijdelijk onder te verhuren.
Bewijsstukken
- Geldig legitimatiebewijs;
- Verklaring vanuit de inrichting betreft de opname. Hierin meegenomen per welke datum de opname van start gaat/ is gegaan, de duur van de opname en indien bekend de einddatum van de opname;
- Huurovereenkomst woning;
- Beschikking Belastingdienst huurtoeslag;
- Factuur kosten maandelijkse huur;
- Factuur kosten gas, licht en water. Let op: met de leveranciers van gas, licht en water dient overlegd te worden het maandelijks bedrag te verlagen gedurende het verblijf in de inrichting (verbruik van gas, water en licht is tijdelijk minder);
- Polisblad/factuur verzekering (bijv. inboedelverzekering);
- Gegevens over uw inkomen en vermogen.
Kosten aanhouden woning tijdens detentie
Degene aan wie rechtens zijn vrijheid is ontnomen, heeft, behalve indien hij tot bepaalde groepen behoort, geen recht op bijstand. Voor de kosten van het aanhouden van woonruimte in de periode dat een persoon rechtens zijn vrijheid is ontnomen kan in de regel dan ook geen bijzondere bijstand worden verleend.
In acute noodsituaties waarin het niet mogelijk is om zelf een afdoende regeling te treffen, kan mogelijk op grond van zeer dringende redenen bijzondere bijstand verstrekken voor woonkosten Bijzondere bijstand voor het betalen van vaste lasten van de woning tijdens de detentie van belanghebbende is slechts mogelijk voor zover:
- De detentieperiode langer duurt dan 1 maand;
- Er sprake is van zeer dringende redenen om de woning aan te houden.
Bewijsstukken
- Geldig legitimatiebewijs;
- Detentie verklaring (waarin de datum ingang detentie en (verwachte) einddatum vermeld staan);
- Schriftelijke verklaring vanuit de reclassering /bureaus sociale dienstverlening waar de zeer dringende redenen (acute noodsituatie) voor het aan houden van de woning in uw situatie beschreven staat;
- Huurovereenkomst(kamer) woning/hypotheek akte;
- Beschikking Belastingdienst huurtoeslag;
- Voorlopige beschikking teruggave belastingdienst (koopwoning);
- Factuur kosten maandelijkse(kamer) huur/ hypotheek;
- Factuur kosten gas, licht en water. Let op; met de leveranciers van gas, licht en water dient overlegd te
worden om het maandelijks bedrag te verlagen gedurende het verblijf in detentie (verbruik van gas, water en licht is tijdelijk minder). - Gegevens over inkomen en vermogen.
Heeft u hulp nodig?
Heeft u vragen over het doorbetalen van vaste lasten? Neem dan contact op met gemeente Lelystad. Dit kan via de telefoon op nummer 14-0320 (keuze 1) of via e-mail op gemeente@lelystad.nl.
Heeft u geldzorgen of andere vragen over geld? Dan kunt u (gratis) terecht bij het financieel spreekuur. Klik hier voor de openingstijden en telefoonnummers.
Aanvraag Contentblok dichtgeklapt
Ga rechtstreeks naar het burgerportaal Mijn Uitkering om uw aanvragen digitaal te regelen.
Om digitaal uw aanvragen en meldingen te regelen heeft u een DigiD-code nodig. Dit geldt ook voor uw eventuele partner. In het linker menu op deze pagina kunt u de uitleg over de diverse digitale formulieren en de link om met uw DigiD in te loggen terugvinden.
Heeft u nog geen DigiD-code of bent u uw code kwijt? Vraag dan een DigiD-code (opnieuw) aan. U krijgt uw DigiD-code binnen ongeveer 5 werkdagen per post thuisgestuurd.
Heeft u verder vragen? Neem telefonisch contact met ons tijdens kantooruren op 14 0320 (keuze 1).
Meer informatie Contentblok dichtgeklapt
Gemeente Lelystad telefoon 14 0320
Wet en regelgeving
Participatiewet