logo Gemeente Lelystad
dinsdag 24 oktober 2023

In deze nieuwsbrief informeren wij je graag over de actuele ontwikkelingen in het natuurgebied Poort Oostvaardersplassen Lelystad. Het natuurgebied is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land en ligt tussen de Buizerdweg, de Knardijk en de Lage Vaart. Met deze nieuwsbrief informeren wij je ook over toekomstige projecten in of rondom het gebied en activiteiten die nu al in het gebied te beleven zijn.

Kinderen wandelen in het bos Er-op-uit in de herfst

Het is herfst. De ideale tijd om de natuur in te trekken. De bladeren verkleuren en er poppen paddenstoelen op uit de grond. In het Hollandse Hout en in de Oostvaardersplassen Lelystad kun je verschillende fiets- en wandelroutes ontdekken. Kijk af en toe omhoog en zie verschillende vogels. Misschien wel een zeearend. Van uitdagende routes via rulle graspaden tot avontuurlijke wandelroutes over verharde paden.

Ruiterpad in aanleg Ruiterpaden

Op dit moment wordt er in het Hollandse Hout hard gewerkt aan een vernieuwde en verlengde ruiterroute. Ruiters en menners kunnen over een aantal weken genieten van een 15 kilometer lange route door het bos en de langs het water van het Hollandse Hout. Samen met het Paardenplatform Lelystad is deze route ontworpen. Het begin en het einde van de route liggen (net als vroeger) bij de Uilenweg. Hier is parkeergelegenheid voor de auto met paardentrailer. Het spoor wordt op drie plaatsen ondertunneld en zijn er af- en opstapplekken gemaakt, zodat je met het paard aan de hand de tunnel kunt doorkruisen. Over een aantal weken hopen we de route officieel in gebruik te kunnen nemen en kun je vanaf een hoge paardenrug van het uitgestrekte bosgebied genieten.

Graafwerkzaamheden Voortgang werkzaamheden in het gebied

We zijn gestart met de voorbereidingen voor de aanleg van een nieuwe passantensteiger in de Lage Dwarsvaart. De verwachting is dat de steiger gereed is voor het nieuwe zomerseizoen van 2024. De vergunning voor de werkzaamheden op de Knardijk (wandelpad en glijbaan) is verleend. We zijn aan het oriënteren welke werkzaamheden we nog dit jaar kunnen doen en welke we na de winter gaan starten. Voor de werkzaamheden van het fietspad en de parkeerplaatsen zijn we in afwachting van de vergunning. Als de vergunning verleend is gaan we bekijken welke werkzaamheden we nog in de winter kunnen opstarten.

Stel geniet van arrangement in Nationaal Park Nieuw Land Boek ook eens een activiteit

Eén dag is niet genoeg om Nationaal Park Nieuw Land te ontdekken. Boek daarom verschillende activiteiten en verblijf 1, 2 of misschien wel 3 dagen om zo de mooiste plekken in Nationaal Park Nieuw Land te ontdekken. Kies bijvoorbeeld voor het arrangement ‘Romantisch Nieuw Land’: geniet na de lunch van een heerlijke wandeling in de Oostvaardersplassen. In de middag volg je de workshop Wijn maken. Of kies voor ‘Oostvaardersplassen Actief’: Je maakt een mooie route door het Hollandse Hout. Daarna is het tijd om te vissen. Je sluit de dag af met een heerlijke lunch in de Oostvaardersplassen. Bekijk alle arrangementen.

Er-op-uit tips

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Meld je dan nu aan om in het vervolg de nieuwsbrief te ontvangen.

Nieuwsbriefbanner Gemeente Lelystad Nieuwsbriefbanner Staatsbosbeheer Nieuwsbriefbanner provincie Flevoland