Wat doen we aan drugsoverlast?
Gemeente Lelystad wil georganiseerde criminaliteit voorkomen. Daarvoor heeft ze een plan van Plan van Aanpak Ondermijning 2019-2022 opgesteld. Hierin staat op welke onderwerpen Lelystad zich de komende periode wil richten.
Het aanpakken van drugscriminaliteit is een van die onderwerpen. Bekijk hier het Plan van Aanpak Ondermijning 2019-2022.
Aanpak drugscriminaliteit
Bij de aanpak van drugscriminaliteit maken we verschil tussen het hebben van harddrugs en softdrugs. Ook is er een verschil in bewoonde woningen, onbewoonde woningen en andere gebouwen. Onbewoonde woningen en andere gebouwen worden direct gesloten bij hennepteelt (meer dan vijf hennepplanten) of als er handel is in soft- of harddrugs (> 0,5 gram), of wanneer er sprake is van een drugslab. Bij bewoonde woningen geldt in principe ook sluiting maar wordt er meer per situatie gekeken, en op basis daarvan een beslissing genomen.
De gemeente kan op twee manieren drugsoverlast tegengaan
- Burgemeester laat het gebouw sluiten (= Damoclesbeleid)
In Lelystad mag de burgemeester een woning of gebouw sluiten als er drugs is, drugs gemaakt wordt of als er drugs verhandeld wordt. Dit noemen we het Damoclesbeleid. Dit mag de gemeente doen door artikel 13b van de Opiumwet.
- Boete bij drugshandel op straat (last onder dwangsom)
Naast het optreden van de politie en sluiten van een gebouw kan er in Lelystad een boete (last onder dwangsom) van € 2500,- gegeven worden bij het zien van drugshandel op straat. Het beleid hiervoor kunt u hier nalezen.
Wat kunt u doen?
Denkt u dat er ergens drugs gekweekt en/of gemaakt wordt? Of ziet u drugsgebruik of drugshandel en geeft dit overlast? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Wilt u liever onbekend blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.
Samen zorgen we voor een veilige buurt
Bij de aanpak van drugspanden werken we samen met de politie en justitie. Maar wij hebben uw hulp ook nodig! U kent uw buurt het beste. Als u denkt dat er iets niet in orde is met een huis, of u denkt aan drugshandel, meld dat dan! Twijfelt u? Bekijk dan hier de flyer voor extra informatie.
Drugshandel in woningen
Als er in een woning voor het eerst hennepteelt en/of een handelsvoorraad softdrugs wordt gevonden, dan geven we een bestuurlijke waarschuwing. Bij een tweede overtreding wordt de woning gesloten. Als blijkt dat er vaker drugs verhandeld wordt en er is sprake van grootschalige handel, dan wordt de woning direct gesloten. Naast sluiting is er ook de mogelijkheid voor een bestuurlijke waarschuwing. Als er sprake is van handel in harddrugs, dan wordt er direct overgegaan tot sluiting.
Afspraken over hennep in Midden-Nederland
Het Lelystadse Damoclesbeleid is samen met de andere Flevolandse gemeenten gemaakt. Doel hiervan is om een uniforme en integrale aanpak van hennepcriminaliteit te hebben om de samenwerking te verbeteren en de hennepcriminaliteit te stoppen. De afspraken van het Openbaar Ministerie, politie, verhuurders, netbeheerders en gemeenten zijn vastgelegd in het Hennepconvenant Midden-Nederland.