Bouw Campusbrug
Laatst gewijzigd: 20-5-2022
Lelystad krijgt een nieuwe fiets- en wandelbrug. Deze brug komt tussen de Landstrekenwijk en het campusgebied met middelbare school Porteum. Op maandag 6 december is de bouw begonnen. De brug komt over de Middendreef heen en zorgt straks voor een snelle verbinding tussen west en oost Lelystad.
De brug sluit aan op het bestaande pad onder de spoorlijn richting Oostermoer in de Landstrekenwijk. Waar de brug precies komt kunt u op deze kaart zien.
Het ontwerp
De gemeente Lelystad heeft een aantal eisen voor het ontwerp meegegeven aan het bouwteam. Bijvoorbeeld dat de brug sierlijk, transparant moet zijn en op moet gaan in het landschap. Transparant betekent dat je door de zijkanten van de brug heen kunt kijken. Het architectenbureau FARSK heeft deze eisen gecombineerd met de geschiedenis van deze plek, de Flevopolder. Omdat Flevoland ooit de Zuiderzee was, is het ontwerp gebaseerd op een schip. De 17e-eeuwse scheepsconstructies zijn te herkennen in de zijkanten van de brug.
Planning werkzaamheden
Update van mei 2022
De meeste brugdelen zijn geplaatst. Voor het plaatsen van de laatste brugdelen moeten we de Middendreef afsluiten voor doorgaand verkeer. Dit doen we in twee periodes namelijk:
• van woensdag 18 mei 2022 t/m vrijdag 20 mei 2022;
• van maandag 23 mei 2022 t/m dinsdag 24 mei 2022.
Tijdens deze periodes is de Middendreef afgesloten voor doorgaand verkeer. Omwonenden en ondernemers in de buurt hebben we hierover een brief gestuurd. Bedrijven aan de Middendreef, Porteum en de wijken blijven bereikbaar. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht Deel Middendreef dicht vanaf 18 mei.
Volgens planning kunt u vanaf de eerste week in juni over de brug fietsen en wandelen.
Zo bouwen we de brug
De basis van de brug
Net als een gebouw moet ook een brug een stevige fundering krijgen. Hiervoor moest de aannemer heipalen de grond inslaan. Daar steunt de brug op zodat deze niet verzakt. In december zitten alle heipalen in de grond. Dit kunt u zien op deze afbeelding. Op de heipalen maakt de aannemer de fundering. De fundering bestaat uit honderden kilo’s staal en beton. De brug zelf bestaat straks uit 14 brugdelen, 13 pijlers en 2 landhoofden. Een landhoofd draagt het begin en einde van de brug. Bekijk hier het landhoofd.
Pijlers
Niet alle 13 pijlers zijn hetzelfde, omdat op sommige plekken meer kracht komt te staan door de vorm van de brug. Van de 13 pijler zijn er daarom 4 extra zwaar en dik. Deze komen in het midden van de brug omdat daar de brug op zijn hoogste punt is. De pijlers staan inmiddels. U kunt ze zien op deze afbeelding.
Brugdelen
De 14 brugdelen worden ergens anders in elkaar gezet. Deze delen zijn ongeveer 14 meter lang en 6 meter breed. Als ze klaar zijn worden ze per stuk naar Lelystad vervoerd. Daarna met een speciale hijskraan in de constructie van de brug gehesen. Als de aannemer dat gaat doen moeten we voor de veiligheid de Middendreef afsluiten voor doorgaand verkeer.
Afbeeldingen van de bouw van brugdelen. Op deze afbeeldingen is al goed de romp van een oud schip te herkennen.
Hieronder afbeeldingen van de brugdelen op hun plek in de constructie.
- Plaatsen laatste brugdeel 1
- Plaatsen laatste brugdeel 2
- Afbeelding van op de brug
- Persmoment plaatsen laatste brugdeel
Oversteekplek Middendreef met verkeerslichten
Vlakbij de brug is er een mogelijkheid de Middendreef over te steken met behulp van verkeerslichten. Deze oversteek blijft in gebruik, ook als de brug af is.