Naamgebruik
Naamgebruik is het recht om de geslachtsnaam te gebruiken van de (voormalige) huwelijkspartner of geregistreerd partner. Het gaat hierbij niet om wijziging van de geslachtsnaam, maar om het voeren van de geslachtsnaam.
Verschillende vormen
Bij naamgebruik is er de mogelijkheid om te kiezen tussen de volgende vormen:
- aanschrijving alleen op eigen naam
- aanschrijving op eigen naam, gevolgd door de naam de naam van de partner
- aanschrijving op de naam van de partner, gevolgd door de eigen naam
- aanschrijving alleen op de naam van de partner
Het gekozen naamgebruik wordt door ons in de Basisregistratie Personen (BRP) genoteerd. Dit heeft tot gevolg dat u door de overheidsinstanties als zodanig wordt aangeschreven. Andere instanties zult u zelf moeten informeren. Op officiële documenten als paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs wordt altijd de eigen geslachtsnaam vermeld, ongeacht welk naamgebruik u heeft gekozen. Wel kan de naam worden aangevuld met die van uw (overleden) partner. Tussen beide namen komt dan 'e/v' (echtgenote van) of 'p/v' (partner van).
Bent u gescheiden van uw partner? U mag zijn of haar geslachtsnaam blijven gebruiken. Dat kan tot het moment dat u met iemand anders trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Tussen beide namen komt 'g/v' (gescheiden van) te staan.
Is uw partner overleden? U mag zijn of haar geslachtsnaam blijven gebruiken. Dat kan tot het moment dat u met iemand anders trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Tussen beide namen komt 'w/v' (weduwe van) te staan.
Vermelding in trouwboekje
Waarom is de vermelding 'naam voor het huwelijk' en 'naam na het huwelijk' in het trouwboekje hetzelfde? U heeft wellicht bij de melding van het voorgenomen huwelijk/partnerschap opgegeven welke naam u wilt gaan dragen na het huwelijk. En nu staat er bij 'geslachtsnaam na het huwelijk' weer uw oorspronkelijke naam vermeld. Volgens de wetgeving van Nederland wijzigt uw geslachtsnaam door het huwelijk niet. U heeft wel het recht om de naam van uw partner te gebruiken door middel van het naamgebruik.
Andere nationaliteit
Hebt u een andere nationaliteit dan de Nederlandse? Bij bepaalde nationaliteiten wijzigt de geboortenaam door het huwelijk. U kunt contact opnemen met de autoriteiten van uw land voor informatie.
Persoonlijk of schriftelijk uw naamgebruik veranderen
- Wilt u uw naamgebruik veranderen aan de balie? Maakt u dan een afspraak. Denk eraan uw identiteitsbewijs mee te nemen.
- Voor het schriftelijk doorgeven van de verandering van uw achternaam gebruikt u het Formulier naamgebruik wijzigen. U print dit en stuurt het per post op. Gemeente Lelystad t.a.v. afdeling DVL-STW Antwoordnummer 1, 8200 VB Lelystad
Geeft u geen wijziging door na een scheiding, huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan verandert het naamgebruik niet en wordt u op dezelfde manier aangeschreven als daarvoor.