Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Energiekosten vergelijken

Laatst gewijzigd: 12-4-2012

Stel dat er in de buurt waar u wilt wonen twee vergelijkbare woningen te koop staan. De twee eengezinswoningen zijn gebouwd in 1985. Van oorsprong zijn de huizen redelijk goed geïsoleerd. In de woonvertrekken is dubbelglas gebruikt. Voor de verwarming van de woning wordt gebruikgemaakt van een centrale verwarming Verbeterd Rendement-ketel.

Verschillen

In het ene huis zijn sinds de oplevering geen extra energiebesparende maatregelen genomen. Het huis heeft een energielabel C en de energiekosten zijn € 154, - per maand. In het andere huis zijn de afgelopen jaren de gevel, het dak en de vloer nageïsoleerd. In de hele woning is HR ++ glas toegepast en voor de verwarming wordt gebruikgemaakt van een HR-combiketel met zonneboiler.

Energielabel A

Het huis heeft een energielabel A en de energiekosten zijn €122,- per maand. Dat scheelt u €32,- per maand en op jaarbasis €384,- aan energiekosten. En dat elk jaar dat u daar woont. Bij stijgende energieprijzen loopt die besparing nog verder op. Door bij de koop ook te kijken naar de maandelijkse energiekosten, houdt u straks geld over voor leukere dingen dan het betalen van uw energierekening.

Milieu Centraal

Organisatie Milieu Centraal heeft vaak handige tools om uw energieverbruik te bekijken of te vergelijken. Kijk voor meer informatie op: www.milieucentraal.nl.