Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Asbest algemeen

Laatst gewijzigd: 5-10-2018

Wat is asbest? Van Dale omschrijft asbest als volgt: een vezelachtige, onbrandbare en warmte isolerende stof, vanwege zijn kankerverwekkende eigenschappen nu niet meer toegepast als bouwmateriaal.

Verbod

Asbest wordt dus niet meer toegepast, maar is nog wel aanwezig in onder andere woningen, scholen, fabrieken, kantoorgebouwen, maar ook buiten als daken op woningen, schuren en stallen, of als gevelbeplating. Als goed isolerend, hittebestendig, sterk en slijtvast materiaal werd het in heel veel producten verwerkt. Naarmate er meer bekend werd over de gezondheidsrisico’s van asbest werd het gebruik langzaam beperkt en daarna verboden. Sinds 1 juli 1993 is het verboden asbest te verwerken, te bewerken, te verhandelen of in voorraad te hebben. Dit geldt voor bedrijven en particulieren.

Waar komt asbest voor?

Asbest werd onder andere gebruikt in dakleien, vloerbedekking, golfplaten, gevelbekleding en rioolbuizen. Het werd ook gebruikt in brandwerend en isolerend materiaal. De Asbestwegwijzer informeert u over de grote variatie aan asbesthoudende producten die in en om woningen zijn toegepast.

Heeft u een huurwoning van Centrada, dan kunt u op de website van Centrada kijken waar asbest in de woning zou kunnen voorkomen.

Hoe herken ik asbest?

Asbestvezels zijn met het blote oog niet waarneembaar, ze zijn microscopisch klein. Soms is het mogelijk om een asbesthoudend product te herkennen aan de structuur. Op de website van InfoMil staat een aantal foto’s van asbesttoepassingen.

Let op: alleen met een laboratoriumanalyse kunt u vaststellen of een materiaal of product asbest bevat. Wel is het mogelijk materialen met asbest in woningen te herkennen. Wilt u weten of er asbest in uw eigen huis aanwezig is? Laat dan een asbestinventarisatie door een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau uitvoeren.

Mag ik asbesthoudend materiaal in huis onderhouden?

U mag als bewoner asbesthoudend materiaal onderhouden, maar zorg er voor dat geen asbestvezels vrijkomen. Gebruik daarom nooit hulpmiddelen als een hogedrukspuit, staalborstel of schuurpapier. Ga ook niet in asbest zagen of boren. Verven of behangen van hechtgebonden asbest mag wel, maar pas daarbij geen voorbehandeling toe, zoals bijvoorbeeld het schuren van de asbesthoudende materialen.

Documentaire asbestverbod