Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Tegemoetkoming belastingdienst

Laatst gewijzigd: 3-8-2017

De overheidsbijdrage geldt voor ouders die werk combineren met zorg voor kinderen. Het Rijk betaalt een bepaald percentage van de opvangkosten die u maakt. Dat percentage is afhankelijk van uw inkomen.

Tegemoetkoming in de kosten door de belastingdienst

De overheidsbijdrage geldt als u werkt, een opleiding volgt of een traject volgt om de kans op werk te vergroten, bijvoorbeeld een re-integratietraject of een verplichte inburgeringscursus. Dit geldt ook voor uw partner. Tevens moet het kind of de kinderen naar een Landelijk geregistreerde kinderopvang gaan.

Via een kinderopvangtoeslag van de belastingdienst betaalt de overheid een bepaald percentage van de opvangkosten die u maakt. De hoogte van dit percentage is afhankelijk van:

  1. Uw inkomen (dus hoe lager het inkomen, hoe hoger dit percentage is).
  2. Het aantal kinderen dat u heeft
  3. De leeftijd van de kinderen

Aanvraag tegemoetkoming

Deze kinderopvangtoeslag kunt u via de website van de belastingdienst aanvragen onder het kopje: (mijn) toeslagen.

Tweede kind

Om te voorkomen dat de kinderopvang voor grotere gezinnen te duur wordt, krijgt u vanaf het tweede kind een hoger percentage aan kinderopvangkosten vergoed.

Betaling en afrekening

Wanneer de belastingdienst  uw aanvraag heeft goedgekeurd keert deze maandelijks een bedrag uit. U kunt dan met de kinderopvang afspreken dat het bedrag rechtstreeks naar hun overgemaakt wordt. Geef dit dan aan op het aanvraagformulier van de belastingdienst en vul de gegevens van het kinderopvangcentrum in.