Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Gemeente Lelystad doet mee aan de Week tegen voedselverspilling

Geplaatst: 13-9-2021

In de Verspillingvrije week van 7 tot en met 13 september geeft de gemeente Lelystad aandacht aan voedselverspilling op de sociale media kanalen, in de stad en ook in het eigen bedrijfsrestaurant in het stadhuis. Zaterdag 11 september was duurzaamheidswethouder Jack Schoone aanwezig op de markt om in gesprek te gaan met marktbezoekers over wat je kunt doen om voedsel niet te verspillen.

De wethouder ging niet alleen in gesprek, maar voegde ook de daad bij het woord. Samen met het bedrijf The Waste to Succes, dat namens de gemeente is gevraagd om aandacht te geven aan het voorkomen van voedselverspilling in huis, hielp de wethouder op de markt met het uitdelen van soep van normaliter weggegooide producten aan bezoekers van de markt. Ook gaf hij tips en deelde hij tools uit om voedselverspilling tegen te gaan.

The Waste to Succes stond niet alleen op de markt, zij hebben ook twee dagen met leerlingen op de basisschool De Driemaster en De Regenboog een menu gekookt met geredde producten en deze door middel van een pop-up restaurant uitgedeeld bij de school zelf. Op deze manier zijn kinderen en hun ouders bewuster gemaakt van wat je kan doen met overgebleven producten, wat voedselverspilling inhoudt en hoe zij daar zelf actie op kunnen ondernemen.

“Voedselverspilling is niet duurzaam. Het voedsel dat we in huis halen heeft vaak veel water, energie en kilometers verbruikt om daar te komen. Het daarna weggooien omdat het bijvoorbeeld een dag over de 'ten minste houdbaar tot' datum is, of omdat je teveel hebt klaargemaakt is zonde. Vries restjes in en kijk, ruik of proef of iets er nog goed uitziet. Het zijn kleine stapjes die helpen om verspilling tegen te gaan”, aldus de wethouder.

3e editie van De Verspillingsvrije Week

Het is de derde editie van De Verspillingsvrije Week. De Verspillingsvrije Week is bedoeld om consumenten uit te dagen een week lang zo min mogelijk voedsel weg te gooien en te verspillen.
De Stichting Samen Tegen Voedselverspilling organiseert deze week. Nederlanders gooien ongeveer 34 kg per jaar weg aan voedsel. Qua kosten komt dat neer op zo’n 120 euro per persoon per jaar. Samen met bedrijven en publieke organisaties worden de krachten gebundeld voor een gezamenlijk doel: het verminderen van voedselverspilling met de helft voor 2030. Daarmee houden we in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo goed voedsel binnen de keten.

Meer tips

Wil je ook zelf tips om voedselverspilling tegen te gaan? Op www.samentegenvoedselverspilling.nl zijn veel bruikbare tips te vinden.

Cookie Policy

Deze site gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat we u de best mogelijke ervaring geven.
Strikt noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om over de site te navigeren, of om te voorzien in door u aangevraagde faciliteiten.
Accepteer Strikt noodzakelijke cookies
Functionaliteitscookies
Deze cookies verbeteren van de functionaliteit van de website door het opslaan van uw voorkeuren.
Accepteer Functionaliteitscookies
Cookies van derden
Deze cookies worden gebruikt voor functionaliteiten van derden.
Accepteer Cookies van derden
Prestatiecookies
Deze cookies helpen om de prestaties van de website te verbeteren, waardoor een betere gebruikerservaring ontstaat.
Accepteer Prestatiecookies
Meer weten...