De aanleg van kabels en leidingen; een ingewikkeld samenspel
Geplaatst: 20-10-2022
Aan de gemeente Lelystad wordt geregeld gevraagd waarom het leggen van kabels en leidingen (K&L) bij het bouwrijp maken van gebieden zoals in Warande, niet tegelijkertijd of direct na elkaar kan worden uitgevoerd. Dat lijkt ‘slimmer’ te kunnen. Toch is dit niet altijd het geval, want op het leggen van kabels en leidingen zijn verschillende factoren van invloed.
Welke kabels en leidingen liggen er in de grond?
In de ondergrond liggen kabels en leidingen voor warmte, elektra, water en telecommunicatie. Al deze kabels en leidingen worden beheerd door verschillende leveranciers. De gemeente heeft kabels en leidingen in de grond liggen voor de riolering en schoonwaterafvoer. Daarnaast leggen energie- water- en warmteleveranciers en telecomproviders hun eigen kabels en leidingen.
Hoe gaat het in zijn werk?
Deze kabels en leidingen liggen niet alleen naast elkaar, maar ook boven elkaar. Al deze leveranciers zijn zelf verantwoordelijk om hun kabels en leidingen te leggen. Soms werken zij samen, waardoor meerdere partijen in één of twee keer meerdere kabels en leidingen kunnen leggen. Meestal gebeurt dit niet. Dan geeft de leverancier alleen opdracht voor het eigen gedeelte. Dit betekent dat er gemiddeld van zes verschillende leveranciers kabels en leidingen in de grond liggen.
Deze worden gelegd door minimaal drie aannemers die in opdracht van diverse (al dan niet gecombineerde) opdrachtgevers de kabels en leidingen leggen. Elke leiding heeft zijn eigen voorwaarden, zoals hoe diep de kabel moet liggen, welke afstand moeten de leidingen onderling hebben, waar liggen de aansluitingen richting de woningen. Ook komt er verschillende kennis bij het leggen van de diverse leidingen kijken: niet iedereen kan alle kabels en leidingen leggen. Kortom: in de grond ligt een ingewikkeld netwerk van kabels en leidingen, waarin door verschillende leveranciers gezocht wordt naar meest optimale aanleg.
Wat speelt er nog meer een rol?
Naast de aanleg spelen ook het onderhoud, de aanleg van extra voorzieningen (bijvoorbeeld door de energietransitie) en graafwerkzaamheden als gevolg van storingen een rol. En de ene storing kan weer gevolg hebben voor een vervolgstoring bij een andere leverancier. Bij de aanleg van de aansluiting op een woning is er vaak ook nog sprake van verspreide aanleg, doordat niet alle woningen op hetzelfde moment worden opgeleverd. De ene woning is nu eenmaal eerder klaar dan de ander, zeker bij particuliere kavels zien wij hier veel verschillen in. Leveranciers sluiten een woning pas vlak voor oplevering aan.
Wie geeft er toestemming om kabels en leidingen aan te leggen?
Als leveranciers in de straat werkzaamheden willen doen, dan moeten zij toestemming vragen aan de gemeente Lelystad. Zij moeten zich bovendien houden aan de voorwaarden van de gemeente. Zo probeert de gemeente overzicht te houden en de overlast te beperken. Maar, omdat het een ingewikkeld samenspel van diverse leveranciers en activiteiten onder de grond is, blijft het een uitdaging. Waarbij de leveranciers op dit moment ook nog te maken hebben met lange levertijden van materialen en een tekort aan personeel. Hierdoor lopen planningen soms anders dan vooraf bedacht en komen de werkzaamheden buiten niet altijd als logisch of efficiënt over.