Gratis compost scheppen tijdens Landelijke Compostdag op zaterdag 26 maart
Geplaatst: 25-3-2022
Op zaterdag 26 maart 2022 kunt u gratis compost afhalen bij Orgaworld. Dit kan van 08.00 uur tot 12.00 uur op de Zeeasterweg 40C in Lelystad. Met deze actie bedanken Orgaworld, HVC en de gemeente Lelystad u voor het scheiden van uw gft en etensresten.
Praktische informatie
- U kunt zaterdagochtend uw emmer, zak of aanhangwagen komen volscheppen met gratis compost.
- Neem zelf een schep mee en kom op tijd, omdat er later in de ochtend filevorming kan ontstaan op De Zeeasterweg of Larserringweg.
- Als u met de aanhangwagen komt, vergeet dan niet deze af te dekken met een zeil of net.
- Landbouwvoertuigen kunnen geen gratis compost ophalen.
Goede compost begint bij goed afval scheiden
Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft-afval per jaar. De helft hiervan, 80 kilo, belandt daadwerkelijk in de groene bak. De andere helft komt terecht in de grijze restafvalbak en dat is zonde. Woont u in Lelystad in een eengezinswoning? Dan heeft u een bak aan huis waarin u uw gft en etensresten kwijt kan. Van gft en etensresten wordt compost gemaakt. Van een volle gft-bak van 140 liter kan zo’n 20 kilo compost worden gemaakt. Compost is perfect om in de tuin te gebruiken. Het verbetert de structuur van de grond en zorgt ervoor dat regenwater beter wordt opgenomen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem, slaat het voedingsstoffen voor planten op en gaat compost bodemziekten tegen. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. De beste toepassing in tuin of border is om de compost voor 10% tot max 25% te mengen met bestaande grond zodat er een luchtig en goed gemengde teeltlaag ontstaat. Naast het positieve effect van compost op de bodem, levert het ook milieuwinst op. Door gft en etensresten om te zetten in compost komt er minder kooldioxide (CO2) in de lucht. Dit helpt weer bij de strijd tegen klimaatverandering.
Luiers: uit het gft en in het restafval
Sinds 1 januari 2022 horen luiers en incontinentiemateriaal bij het restafval. Luiers bestaan namelijk uit plastic, absorberende korrels en ontlasting (soms met resten van medicijnen). Van gft en etensresten waar ook deze luiers in zitten, kan geen compost worden gemaakt. Gooi daarom luiers en incontinentiemateriaal bij het restafval.
Kijk voor tips voor het scheiden van gft en etensresten op de website van HVC