Geslaagde bijeenkomst over de energietransitie voor ondernemers
Geplaatst: 27-6-2022
Op donderdag 23 juni organiseerden Platform Noordersluis en gemeente Lelystad een bijeenkomst over de energietransitie op bedrijventerrein Noordersluis. Tijdens de bijeenkomst vertelde de gemeente over de plannen voor het verduurzamen van de bedrijventerreinen. Ook gaf het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) praktische tips over het besparen van energie en vertelde een collega-ondernemer over zijn ervaringen met het verduurzamen van zijn bedrijfspand.
Verduurzamen van bedrijventerreinen
De Lelystadse bedrijven gebruiken samen zo’n 50 miljoen m3 aardgas per jaar. Dat is zo’n 60 procent van het totale aardgasverbruik in onze gemeente. Een klein aantal bedrijven is verantwoordelijk voor het grootste deel van het totale aardgasverbruik. Dit zijn bedrijven die veel aardgas gebruiken voor hun productieproces. Het aardgasvrij maken van dit soort bedrijven vraagt om een maatwerkaanpak, zodat de nieuwe energiebron past bij de energievraag. Het grootste deel van de bedrijven in Lelystad valt onder de kleine verbruikers. Deze bedrijven gebruiken vooral aardgas voor het verwarmen van (kantoor)ruimtes. Voor de kleine verbruikers op bedrijventerreinen kijken we of het haalbaar is om collectieve inkoopacties te starten voor bijvoorbeeld de inkoop van warmtepompen. Voor bedrijventerrein Noordersluis onderzoeken we de mogelijkheden van een warmtenet.
Besparen van energie
De duurzaamste en goedkoopste energie is energie die je niet gebruikt. Daarom is het altijd een goed idee om energie te besparen. Grote energieverbruikers (die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar gebruiken) moeten voldoen aan de informatie- en energiebesparingsplicht. Dat betekent dat ze alle voorgeschreven energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder, moeten uitvoeren. Het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) helpt ondernemers uit de provincie Flevoland met het besparen van energie. Tijdens de bijeenkomst gaven ze praktische tips in drie stappen:
- Zet uit: zet de verwarming, verlichting én ventilatie uit als er niemand in het pand is (dus ’s nachts en in het weekend).
- Stel in: stel de cv-ketel in op een lagere temperatuur (maximaal 60⁰C) en maak ventilatie en verlichting vraaggestuurd, zodat het alleen aan gaat als het nodig is.
- Vervang en investeer: isoleer warmteleidingen, plaats radiatorfolie en tochtstrips en isoleer de spouw. Vervang op de lange termijn de cv-ketel door een (hybride) warmtepomp en investeer in isolatie voor de buitenmuur, het dak, de vloer en de beglazing.
Meer weten?
Wilt u de presentatie ontvangen die tijdens de bijeenkomst is gegeven? Of heeft u een vraag over de energietransitie voor bedrijven in Lelystad? Stuur dan een e-mail naar energie@lelystad.nl.