Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Eenvoudig huwelijk of eenvoudig geregistreerd partnerschap

Geplaatst: 15-1-2020

Vanaf januari 2020 biedt gemeente Lelystad de mogelijkheid van een eenvoudig huwelijk of eenvoudig partnerschapsregistratie. Dit is een ceremonie met een bescheiden opzet. De gemeente biedt deze mogelijkheid aan naast de al bestaande gratis ceremonie en de uitgebreide ceremonie. De gemeente biedt de eenvoudige ceremonie vier keer aan op de dinsdagmiddag: om 13.30 uur, 14.00 uur, 14.30 uur en 15.00 uur. Het eenvoudig huwelijk of geregistreerd partnerschap kost in 2020 € 150,-.

Wat zijn de voorwaarden voor eenvoudig trouwen?

Het eenvoudig huwelijk of eenvoudig geregistreerd partnerschap vindt plaats in de trouwzaal in het stadhuis. Daar is plaats voor het bruidspaar en maximaal zes gasten, onder wie de getuigen. De trouwambtenaar voltrekt de ceremonie en houdt een korte, algemene toespraak. De gasten kunnen geen toespraak houden en er wordt geen muziek gedraaid. De trouwambtenaar houdt geen voorbereidend gesprek met het paar.

Drie soorten ceremonies

Steeds meer gemeenten bieden verschillende soorten ceremonies voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap. De gemeente Lelystad bood al de gratis en uitgebreide ceremonie aan. Inwoners die alleen zaken wettelijk geregeld willen hebben via een huwelijk of partnerschap, kunnen nu dus ook van de eenvoudige ceremonie gebruik maken.