Lelystad bouwt aan digitale toekomst
Geplaatst: 16-2-2023
Inwoners kunnen al voor veel zaken online terecht bij de gemeente. Dat wordt de komende jaren nog meer. Het college heeft daartoe een uitvoeringsprogramma ‘Lelystad digitaal 2025’ vastgesteld. Het uitvoeringsprogramma zet in op een belangrijke uitbreiding van digitale gemeentelijke diensten en producten, informatie en data. Met de uitbreiding van de digitale mogelijkheden voor huidige en toekomstige inwoners bereidt Lelystad zich voor op de toekomst. Een toekomst waarin digitalisering en informatisering een steeds grotere rol speelt en waar alle overheden worden verplicht vanaf begin 2024 diensten ook digitaal aan te bieden. Daarbij staat de toegankelijkheid van de dienstverlening voorop.
Wethouder Sjaak Kruis:“ Inwoners blijven de keuze houden om digitaal hun zaken te regelen of daarvoor naar het stadhuis te komen. We merken dat steeds meer inwoners de digitale ingangen van de gemeente weten te vinden. Gemiddeld steeg het aantal digitaal afgenomen producten de afgelopen vijf jaar met 65%. Ook corona heeft gemaakt dat mensen blijvend veel zaken online willen doen. Als gemeente moeten we voorbereid zijn op de toekomst. Een toekomst waarin Lelystad ook nog eens fors gaat groeien. We willen dat onze dienstverlening voor onze huidige en toekomstige inwoners zo toegankelijk, makkelijk en efficiënt mogelijk is. Vandaar dat we, aanvullend op onze dienstverlening op het stadhuis, de digitale dienstverlening uitbreiden. Digitale veiligheid en privacy van de informatie van onze inwoners zijn daarbij heel belangrijk.”
Makkelijker en sneller
De gemeente werkt aan een overzichtelijke omgeving voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Er komt één ingang voor de gemeentelijke producten en diensten.
Inwoners kunnen nu al digitaal terecht voor onder meer belastingzaken, burgerzaken, sociaal domein vergunningen, meldingen in de openbare ruimte en aanvragen van subsidies. In de toekomst worden bestaande producten uitgebreid, kan er digitaal bezwaar en beroep worden aangetekend, zijn beschikkingen online te vinden, kunnen inwoners stukken digitaal ondertekenen en worden inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties digitaal over de status van hun aanvragen geïnformeerd. Zo wordt het nog makkelijker om zaken te regelen met de gemeente.
Toegankelijk voor iedereen
De gemeente wil dat de dienstverlening nu en in de toekomst toegankelijk is voor iedereen. Inwoners blijven de keuze houden om digitaal zaken te regelen of naar het stadhuis te komen. Inwoners die het lastig vinden hun aanvraag digitaal in te dienen en/of online te communiceren met de gemeente kunnen hulp krijgen bij het invullen van digitale formulieren bij het Werkbedrijf, IDO en/of MDF en de bibliotheek. Ook worden digivaardigheidstrainingen aangeboden, door onder andere het Huis voor Taal.
Open en transparant
Naast digitale producten staat ook openheid en transparantie hoog in het vaandel. Dat vraagt ook de invoering van de Wet Open Overheid (WOO) van gemeenten . Dat betekent dat de gemeente informatie actief gaat publiceren, zoals bijvoorbeeld de WOO-verzoeken.
Eigen systemen klaar voor de toekomst
Goede digitale dienstverlening betekent dat ook de verwerkingssystemen van de gemeente hierop berekend moeten zijn. Lelystad groeit de komende decennia uit naar een 100.000+ gemeente. De gemeentelijke systemen worden daarom uitgebreid om de groei van het aantal inwoners en bedrijvigheid goed te kunnen verwerken.