Gemeenteraad Lelystad anticipeert op de vergrijzing
Geplaatst: 6-4-2023
In 2030 is 1 op de 4 Nederlanders 65 jaar of ouder! Ook in Lelystad nadert de vergrijzing in rap tempo.
Gelukkig en gezond ouder worden in Lelystad
Op dinsdagavond 21 maart organiseerde de gemeenteraad een thema-avond over 'Gezond en gelukkig ouder worden in Lelystad'. We waren te gast in de Hanzeborg. Deze boeiende avond, bestemd voor oudere jongeren van 65 jaar en ouder, leverde veel informatie op.
Spreekster en deskundige op gebied van ouder worden, Lea Bouwmeester, benadrukt dat ouderen het 'nieuwe goud' van de samenleving zijn. Deelname en een bijdrage leveren aan de samenleving, maakt dat je meer geluksgevoel ervaart, ook op oudere leeftijd. Hoe actiever, hoe gelukkiger! Ouderen hebben veel ervaring en brengen veel kennis mee, daar heeft de hele samenleving wat aan.
Deze avond was er een panel ingesteld met vertegenwoordigers van GGD Flevoland, Woonstichting Centrada, Overleg Samenwerkende Ouderenorganisaties Lelystad (OSOL), Welzijn Lelystad en Woonzorg Flevoland. Zij beantwoordden vragen uit de zaal.
Woonwensen
Er waren veel vragen en wensen over wonen: Hoe men wil wonen? Vertegenwoordigers van twee initiatiefgroepen (Knarrenhof en Woon Anders) vertelden over hun woonconcept voor ouderen. Er is heel veel belangstelling voor hun initiatieven. Hun wens is met name dat de gemeente meedenkt en vlot(ter) actie onderneemt om deze woonvormen - via het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)- van de grond te krijgen. Hierover zijn afspraken gemaakt in het Raadsakkoord.
Ook de -vaak moeizame- route naar kleiner wonen werd uitgebreid belicht. Van een koop- naar huurhuis bijvoorbeeld, is voor veel ouderen een dure stap, omdat zij hun koophuis vaak hypotheekvrij hebben (en dus weinig woonlasten hebben). Bij de overgang naar een huurhuis, wacht vaak een fikse maandelijkse huurprijs. Ook kleiner huren is, door rompslomp van verhuizen, voor ouderen vaak een grote stap. Woonstichting Centrada, Martine Visser, raadt ieder die wil verhuizen aan om persoonlijk contact op te nemen met Centrada. Wellicht is maatwerk voor een (andere) huurwoning mogelijk. Denk hierbij aan begeleiding bij verhuizen, het bespreken van een acceptabele huurprijs en hulp bij hoe je de oude huurwoning achterlaat.
Noaberschap
Vanuit het panel wees men er op dat de zorg, bij deze mate van vergrijzing, onbetaalbaar en onuitvoerbaar wordt. Daarom moeten we onder andere nieuwe woonvormen onderzoeken waarbij inwoners elkaar helpen. Zoals appartementencomplexen en buurtjes waar ouderen met jongeren samenwonen. Ze kunnen elkaar over en weer helpen (zoals mantelzorg, koken, samen voor kinderen zorgen, kleine klusjes met elkaar oppakken). Dit noemen we ook wel 'noaberschap' = een sociale verhouding binnen een kleine gemeenschap waar de noabers ofwel buren bij te staan met raad en daad indien dat nodig is. Dit helpt ook om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen en hen actief te blijven betrekken bij de samenleving. Daar wordt iedereen gelukkiger van!
Buurtinitiatieven
Tijdens deze avond bleek ook, dat inwoners veel ideeën hebben voor hun wijk, zoals samen wandelen of een jeu-de-boulesbaan. Binnen de gemeente Lelystad is er geld en ondersteuning om dergelijke initiatieven op te zetten via Mensen maken de Buurt. Vrijwilligerswerk is onontbeerlijk om deze initiatieven structureel vorm te geven.
Tot slot
Als luchtige afsluiting van de avond, was er nog een kennisquiz. Inwoner Frans van Rijnsoever won een dinercheque van 75€ te besteden bij Le Passage of restaurant Routje.
Meer weten over de betrokken organisaties:
https://positiefouderworden.nl/
Thuiszorg, zorg en welzijn in Almere en Lelystad - Woonzorg Flevoland
De Gemeenteraad bedankt alle betrokken inwoners en organisaties voor hun aanwezigheid en inbreng. Heb je nog vragen over deze avond, wil je iets kwijt aan de raadsleden? Mail dan naar griffie@lelystad.nl