Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Bibliotheek voor mensen met dementie in Lelystad officieel geopend

Geplaatst: 3-10-2019

Eind september werd in de FlevoMeer Bibliotheek in Lelystad de dementheek officieel geopend door wethouder Nelly den Os. In de FlevoMeer Bibliotheek kunnen mensen met dementie, hun naasten en professionals twee keer per week terecht bij de dementheek voor informatie en advies rondom dementie en voor hulpmiddelen voor ondersteuning van mensen met dementie.

Opening

Zo’n 50 belangstellenden woonden de opening van de dementheek bij, waaronder mensen met dementie en (hun) mantelzorgers. De laatste groep kwam vooral om kennis te maken met de dementheek en de mogelijkheden voor hun situatie. Zij gaven aan het bestaan van de dementheek als zeer positief te ervaren.

Belang en noodzaak

Wethouder Den Os stipte tijdens haar toespraak het belang en de noodzaak van de dementheek aan en benoemde hierbij de dubbele vergrijzing in de regio. De wethouder bood daarnaast de eerste ‘Wonderfoon’ aan, aan de dementheek. Een Wonderfoon is een oude PTT telefoon die is omgebouwd tot mini-jukebox. Ook aanwezig was Monique Eberhart, dementiedeskundige en auteur van De Activiteitengids. Tijdens een voordracht vertelde ze over activiteiten bij dementie. Een feestelijk moment tijdens de opening was de uitreiking van het certificaat ‘Dementievriendelijk’ door Alzheimer Nederland. Dit predicaat krijgt de Bibliotheek voor het volgen van de training ‘Samen dementievriendelijk’, door de bij de dementheek betrokken medewerkers en de vrijwilligers.