Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Houd inbrekers buiten de deur

Geplaatst: 12-11-2019

De meeste inbraken vinden plaats in de maanden december en januari. Tijdens de feestdagen is er een sterke piek te zien. Veel mensen zijn dan niet thuis. Wat kunt u zelf doen om inbrekers buiten de deur te houden?

Met een paar simpele maatregelen wordt de kans op een inbraak aanzienlijk verkleind. Om te beginnen moet de woning bij vertrek natuurlijk zorgvuldig afgesloten worden. Alleen de deur dichttrekken is niet voldoende. Controleer ook of alle ramen gesloten zijn. Daarnaast is het van belang dat de woning na vertrek een bewoonde indruk maakt en er geen waardevolle spullen, zoals een laptop, in het zicht staan.

Verlichting helpt bij het voorkomen van een inbraak. Laat bijvoorbeeld ook op de bovenverdieping een lamp aan. Tot slot is het altijd verstandig om de directe buren of bevriende straatbewoners te infomeren wanneer u de feestdagen - of een andere avond - niet thuis bent. Zij kunnen bij verdachte situaties rond uw huis de politie inschakelen. Daarnaast kunnen buren bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/gestommel in het huis) direct 112 bellen, omdat ze weten dat de bewoners er niet zijn. Zie voor meer informatie en tips: www.lelystad.nl/voorkominbraak

WhatsApp buurtpreventiegroepen

Er gebeurt al veel in Lelystad om de veiligheid in de directe woonomgeving te vergroten, waarbij bewoners het een belangrijke rol spelen. Zo heeft Lelystad inmiddels circa 145 WhatsApp Buurtpreventie groepen, die door bewoners opgericht zijn om de veiligheid in hun buurt te vergroten. De gemeente faciliteert WhatsApp Buurtpreventie groepen met herkenbare borden.

Aanmelden bij Burgernet

Inwoners zijn de ogen en oren in de wijk; dit is ook het idee achter Burgernet. Deelnemers aan Burgernet krijgen een telefonisch bericht van de politiemeldkamer als de politie op zoek is naar een vermiste of verdachte persoon en als er een goed signalement beschikbaar is. Meedoen aan Burgernet loont: landelijk gezien levert 1 op de 10 burgernet-acties succes op. Lelystad heeft landelijk gezien een hoog percentage deelnemers aan Burgernet (ruim 10%). Hoe meer bewoners zich aanmelden, des te beter het resultaat. Aanmelden voor Burgernet kan via www.burgernet.nl.