Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Veertiende editie Stadsdichtersdag in Lelystad wederom succes

Geplaatst: 5-9-2018

De 14e Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad op zaterdag 1 september 2018 mag als zeer geslaagd worden bestempeld. Ruim veertig stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen bezochten het poëtische evenement in de Flevolandse hoofdstad.

Het vrije vers

Wethouder Peter schot verrichte de officiële opening in het Agora Theater. Hij ontving uit handen van drievoudig stadsdichter Gerard Beense het eerste exemplaar van de Stadsdichtersbundel 2018. In zijn openingswoord onthulde de wethouder dat het vrije vers, in tegenstelling tot wat hij eerder meende, een poëtische schoonheid presenteerde dat beslist niet onder deed voor dat van de vaste vorm, zoals een sonnet, een rondeel of zelfs een limerick. Hierna vertrokken de stadsdichters naar verschillende huisadressen in Lelystad om daar in huiselijke kring hun gedichten voor te dragen.

Winnaars stadsgedichtenwedstrijd

Het avondprogramma werd geopend door de Lelystadse stadsdichter Thomas Gerla. In het Agora Theater werden de winnaars van de stadgedichtenwedstrijd bekend gemaakt. De eerste prijs ging naar Ivanka de Ruiter, Stadsdichter van Wageningen. Tweede werd de Vlaamse dichter Gwen Deprez. Margot Veldhuizen, Stadsdichter van Enschede ontving de derde prijs. Zij ontvingen hun prijs uit handen van de Utrechtse dichter Ingmar Heytze.

Stadsgedichtenbundel

De door Uitgeverij Kontrast uitgegeven Stadsdichtersbundel 2018 is een bijzondere uitgave. De bundel bevat zowel de stadsgedichten van de stadsdichters als een selectie van de Stadsgedichtenwedstrijd 2018. Volgend jaar wordt een jubileumjaar, want dan hoopt de Stichting Poëtikos, organisator van de Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad, de 15e editie van het evenement te vieren.