Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Lelystad pakt kapwerkzaamheden zieke essen weer op

Geplaatst: 26-9-2018

Gemeente Lelystad gaat komende periode zieke essen verwijderen in bosgebieden bij woonwijken en in Lelystadse bossen. De bomen zijn getroffen door de essentaksterfte. Dit is een besmettelijke schimmelziekte waardoor bomen uiteindelijk doodgaan. In februari van dit jaar is gestart met het verwijderen van zieke bomen. In het voorjaar is de aannemer gestopt om te voorkomen dat natte terreinomstandigheden schade toebrengen aan de bodem. Omdat de omstandigheden nu weer gunstig zijn, worden de kapwerkzaamheden hervat.

Essentak

Zieke essen in woongebieden

De komende periode worden zieke essen verwijderd in het bosgebied rond Horst, Jagersveld, Groene Velden, Langezand en Oostrandpark. Direct omwonenden worden voor aanvang van de werkzaamheden per brief geïnformeerd. Het verwijderen van zieke bomen heeft grote impact op het aanzien en beleving van het bos en de woonomgeving. Dit wordt versterkt door het feit dat er niet overal meteen nieuwe bomen worden aangeplant. Uitgangspunt is dat er nieuwe bomen geplant worden in het plantseizoen 2018-2019.

Zieke essen in bossen

Ook in de Lelystadse bossen is een groot deel van de essen besmet met de essentaksterfte. Ook deze bomen moeten gekapt worden. De komende periode worden essen verwijderd in het Bergbos en Oostervaartbos in Lelystad. Niet alleen in gemeentelijke bossen worden essen verwijderd. Ook andere bosbeherende instanties verwijderen zieke essen in Lelystad.

Aanplant nieuwe bomen

De gemeente gaat na de kap op veel locaties nieuwe bomen planten, om op termijn weer een aantrekkelijk straat- of bosbeeld te hebben. Afhankelijk van de situatie wordt gekeken of er nieuwe bomen komen en hoeveel bomen er geplant worden. Per locatie en per situatie wordt gekeken naar de boomsoort die in plaats van de es geplant wordt. Er worden verschillende soorten bomen geplant om een duurzamer bomenbestand te realiseren, waardoor de gevolgen van eventuele nieuwe ziektes en plagen tot een minimum beperkt blijven.

Meer informatie

Voor meer informatie over essentaksterfte en het verwijderen van bomen, zie: www.lelystad.nl/essentaksterfte. Op deze kaarten staan de locaties waar zieke essen gekapt worden.