Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Leerlingen Driestromenland leren tijdens 'bliksemstage' over gemeente

Geplaatst: 9-10-2018

Zeven kinderen van groep 7 en 8 van CBS Driestromenland hebben een halve dag een 'blikemstage' gelopen bij de gemeente Lelystad. Als grote verrassing had wethouder van onderwijs Elly van Wageningen een uur voor de kinderen vrij kunnen maken in haar agenda om een gastles te geven over hoe het is om bij de gemeente te werken en over wat de gemeente precies is en doet.

Speeddate en rondleiding

De kinderen maakten verder tijdens een speeddate en rondleiding kennis met verschillende beroepen, zoals beleidsadviseur, ict-medewerker, dtp-er, woordvoerder en leerplichtambtenaar. Ook brachten de kinderen een bezoekje aan Citymarketing.

Zoveel beroepen

Voor de kinderen was het een verrassing dat er zoveel beroepen zijn, die ze nog niet kenden. Ook mochten ze op plekken kijken waar niet iedereen zomaar komt. Jaylian: "We zijn in het kantoor van de burgemeester, bij de wethouder op de kamer en in de raadzaal geweest." Marcelinho had nog een tip voor de gemeente: "Er moet meer versiering komen in het stadhuis en niet zoveel glas."

Bliksemstages via JINC

Bliksemstages worden geïnitieerd door JINC. JINC is inmiddels twee jaar actief in Lelystad. Dit schooljaar krijgen in Lelystad 425 leerlingen een sollicitatietraining en gaan 825 leerlingen op bliksemstage, een bedrijfsbezoek van één ochtend. Tijdens een bliksemstage worden kinderen van de basisschool en het vmbo naar bedrijven gestuurd voor een korte, krachtige kennismaking met een aantal beroepen. Daarbij steken ze de handen uit de mouwen: ze doen een ochtend lang echt ervaring op.

Taalkracht

Dit jaar zijn deze bliksemstages voor CBS Driestromenland gekoppeld aan een pilot Taalkracht. Het is niet voor alle ouders vanzelfsprekend dat ze hun kind kunnen ondersteunen bij hun (school)loopbaan. Terwijl uit onderzoek blijkt dat ouders een rol spelen bij het keuzegedrag van kinderen en dat goede aandacht vanuit ouders voor de (school)loopbaan van de kinderen kan helpen tegen schooluitval. Daarom bundelen JINC en Stichting Lezen & Schrijven de krachten in deze pilot. Het doel is om te onderzoeken hoe we de taalkracht van ouders kunnen versterken, zodat ze hun kinderen kunnen ondersteunen tijdens en na de bliksemstage. Roelie van Bruggen, directeur van CBS Driestromenland, zegt: "De bliksemstage was erg positief. Wij denken dat de combinatie met Taalkracht zorgt voor verdieping van de stage."

Loopbaanoriëntatie

De gemeente zet loopbaanoriëntatie samen met de onderwijspartners uit het basis- en voortgezet onderwijs extra op de kaart. Dit doet de gemeente samen met JINC die samenwerkt met het lokale bedrijfsleven. Samen met deze organisaties helpt JINC Flevoland jongeren die opgroeien in Almere en Lelystad op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt.