Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Jonge kinderen maken spelenderwijs kennis met verkeer

Geplaatst: 31-10-2018

Bij Peuteropvang De Roezemoes en Peuterspeelzaal De Sterretjes in Lelystad is de afgelopen weken met het project Jongleren in het verkeer hard gewerkt aan het thema verkeer. Tijdens het project maakten jonge kinderen spelenderwijs kennis met verkeer. Op 10 en 30 oktober is het project afgesloten met een ouderbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst kregen ouders inzicht in de beperkingen van kinderen in het verkeer en informatie over het veilig vervoeren van kinderen op de fiets en in de auto. Niet onbelangrijk, want uit onderzoek is gebleken dat 3 op de 4 kinderen niet veilig in de auto zitten.

Verkeer voor jonge kinderen

Wethouder Ed Rentenaar: “Onderzoek toont aan dat wanneer je op jonge leeftijd actief deelneemt aan het verkeer, en ervaring opdoet, dit een gunstig effect heeft op een veilige verkeersdeelname op latere leeftijd. Kinderen leren door te kijken naar het gedrag van hun ouders in het verkeer. Daarom is het goed dat ook ouders worden betrokken.”
Wat doet een kind bijvoorbeeld als een ouder steeds door rood licht loopt, de mobiel gebruikt in het verkeer of geen gordel draagt? Grote kans dat een kind dit gedrag nu of later kopieert en daarmee onnodige risico’s loopt. Maar niet alleen de voorbeeldfunctie van ouders is van belang, vaak zijn ouders zich onvoldoende bewust van de fysieke beperkingen van kinderen en worden kinderen te vroeg “losgelaten” in het verkeer. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat kinderen tot 9 à 10 jaar een “kokerblik” hebben en dus niet goed vanuit hun ooghoeken kunnen kijken. 

Toename verkeersgewonden onder kinderen

Het aantal ongelukken met kinderen is in vier jaar tijd met 18 procent gestegen, blijkt uit cijfers van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ict-bureau VIA. Van begin 2014 tot eind augustus 2017 waren meer dan 20.000 kinderen tussen de 4 en 18 jaar betrokken bij ongevallen. 9500 van hen worden ook gezien als verkeersslachtoffer. Rond scholen vonden de afgelopen 3 jaar meer dan 10.000 ongevallen plaats. Negen op de tien scholen (88 procent) ervaren grote verkeersproblemen in de directe omgeving.
Wethouder Ed Rentenaar: ” De meeste ongevallen met kinderen vinden plaats op schooldagen. Naast aanrijdingen gaat het om zaken als foutparkeren, te hard rijden en onoverzichtelijke verkeerssituaties. Om ongelukken met kinderen te voorkomen is het belangrijk om zoveel mogelijk met de fiets of lopend te komen, zodat kinderen dagelijks kunnen oefenen en de verkeersdruk rondom school afneemt.”

Partners

JONGleren in het verkeer wordt mogelijk gemaakt door de gemeente de gemeente Lelystad en de Provincie Flevoland . Meer informatie vindt u op jonglereninhetverkeer.nl of facebook.com/verkeerseducatie