Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Lezing burgemeester Gruijters door Rogier Verkroost

Geplaatst: 29-11-2018

Op vrijdagmiddag 7 december vindt bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad een lezing plaats van Rogier Verkroost (1983) over oud-burgemeester Hans Gruijters. Bij deze willen wij u van harte uitnodigen om bij de lezing aanwezig te zijn.

Lezing over oud-burgemeester Gruijters

Verkroost schreef het boek Hans Gruijters, een dwarse democraat over deze allereerste burgervader van Lelystad, die van 1980 tot 1996 burgemeester van Lelystad was. De lezing begint om 15.00 uur en zal in het teken staan van de geschiedenis van de stad en de rol van Hans Gruijters daarin. Om 16.00 uur zal FlevoMeer Bibliotheek het verhaal op de MultiTouch Table onthullen dat in samenwerking met Verkroost tot stand kwam. Na afloop is er ruimte voor vragen en een eventuele signeersessie. De toegang tot de lezing is gratis.

Een dwarse democraat

Gruijters (1931-2005) stond aan de basis van zijn partij D66 en was tijdens het kabinet Den Uyl minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening. Hij werd in 1980 burgemeester van Lelystad, een buitengewoon moeilijke periode. De stad had te kampen met een slecht imago, hoge criminaliteit en een structureel financieel tekort. Eind jaren tachtig was Gruijters betrokken bij een saneringsplan vanuit de landelijke politiek, waarna het tij zich langzaam keerde. Ook maakte hij de bouw van de Batavia in Lelystad mogelijk.

Over het boek

Verkroost is de schrijver van de onlangs verschenen biografie Hans Gruijters, een dwarse democraat. Dit boek gaat over de totale levensloop van de man die van 1980 tot 1996 de allereerste burgemeester van Lelystad was. Het boek is na afloop van de lezing te koop en kan desgewenst door de auteur gesigneerd worden.