Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Forse stijging werkgelegenheid Lelystad

Geplaatst: 1-11-2018

Na enkele jaren van voorzichtig herstel is de werkgelegenheid in Lelystad het afgelopen jaar met bijna duizend banen gestegen. Dit blijkt uit het jaarlijkse werkgelegenheidsonderzoek van de provincie Flevoland. Een positieve ontwikkeling, waarvan wordt verwacht dat deze zich het komende jaar door zal zetten.

Stijgers en dalers

De cijfers laten zien dat het aantal fulltime banen in Lelystad steeg naar een totaal van 30.081 fulltime banen per 1 april 2018, een stijging van 937 banen. Ook het aantal parttime banen steeg: van 5.965 naar 6.097 banen: een stijging van 132. Bij elkaar opgeteld biedt Lelystad daarmee 36.178 banen. In percentages is dat een stijging van de werkgelegenheid met 3,0% ten opzichte van het vorige werkgelegenheidsonderzoek. De sectoren handel (+428 banen) en vervoer en opslag (+172 banen) zijn het afgelopen jaar de grootste groeiers geweest. Ook de werkgelegenheid in de gezondheidszorg is het afgelopen jaar fors gegroeid: + 161 banen.  Niet alle sectoren kenden groei. De sectoren ‘onderwijs’ (-48), ‘openbaar bestuur’ (-17) en ‘ICT’ (-37) zijn in Lelystad gedaald op de werkgelegenheidsladder.

Nieuwe banen door groei bestaande bedrijven én nieuwe vestigers

Opvallend is dat er binnen het bestaande bedrijfsleven 1.393 nieuwe banen bijkwamen. De bedrijven die zich in 2017 en begin 2018 in Lelystad hebben gevestigd nemen 1.669 nieuwe banen voor hun rekening. Tegelijkertijd zijn 1.993 banen verdwenen in Lelystad door bedrijven die stopten of vertrokken.

Ontwikkeling werkgelegenheid

Wethouder Janneke Sparreboom van economische zaken: “Het gaat hier om de werkgelegenheidscijfers van 1 april 2017 t/m 31 maart 2018. Ik kan niet wachten om te zien hoe de werkgelegenheid zich de komende jaren verder gaat ontwikkelen. Grote, nieuwe bedrijven als Kloosterboer (bedrijventerrein Oostervaart) en Inditex (Lelystad Airport Business Park) zullen een sterk positief effect hebben op de eerstvolgende werkgelegenheidscijfers. Na een periode van dalende werkgelegenheid en vervolgens licht herstel, zetten deze cijfers de toon voor het nieuwe perspectief van Lelystad.’

Meer informatie

De provincie, en de gemeenten in Flevoland, gebruiken de resultaten van het werkgelegenheids-onderzoek onder meer voor het economische programma, voor beleid op het gebied van aansluiting tussen onderwijs en  arbeidsmarkt en voor monitoring. Meer cijfers over de regionale arbeidsmarkt en werkgelegenheid - en specifiek het werkgelegenheidsonderzoek- kunt u vinden op de website van de provincie Flevoland.