Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Wormenhotel in gebruik genomen

Geplaatst: 18-7-2018

Op donderdag 12 juli is in Lelystad een zogenaamd wormenhotel in gebruik genomen. Het wormenhotel is een groot compostvat voor een hele buurt, waarin buurtbewoners hun gft kwijt kunnen. Dit wordt tot compost verwerkt met behulp van wormen. De compost kunnen buurtbewoners voor hun binnen- en buitenplanten weer zelf gebruiken. Wethouder Elly van Wageningen overhandigde het wormenhotel officieel aan de bewoners van de Leyakkers aan het Ravelijn.

Eerste wormenhotel in Lelystad

Het wormenhotel wordt bij de Leyakkers aan het Ravelijn geplaatst. Onder andere Angélique van Lieshout en Tiny Schreuder, bewoners van deze hoogbouwlocatie, hadden aangegeven hun gft gescheiden te willen inzamelen. Het composteren met behulp van wormen vormt een mooie en leuke manier om gft in korte tijd te kunnen hergebruiken als compost. Zowel Centrada als de gemeente hebben de bewoners van de Leyakkers gesteund met deze maatwerkoplossing. Alhoewel in hoogbouw later wordt gestart met het nieuwe inzamelen, blijkt het wormenhotel een relatief eenvoudige methode om hoogbouw de mogelijkheid te geven om afval makkelijker te kunnen scheiden.

Gescheiden inzamelen gft bij hoogbouw en gratis compost voor buurt

Gft wordt snel verwerkt met behulp van wormen. Doordat de compostering direct begint komt er geen geur vrij, het trekt hierdoor geen ongedierte aan en is eerder beschikbaar als plantenvoeding. Met behulp van enzymen en bacteriën die de wormen zelf produceren ontstaat een hoge kwaliteit bodemverbeteraar. De wormenpopulatie houdt zichzelf in stand en na ongeveer 6 maanden kan er compost worden geoogst. Het wormenhotel dat nu geplaatst is, is het eerste in Lelystad. Het initiatief komt uit Amsterdam waar men al langer ervaring heeft met het gebruik van wormenhotels, hier staan er 40 verspreid door de stad en de ervaringen zijn positief. Inmiddels zijn Technasium-studenten van de SGL bezig om een Lelystads model van het wormenhotel te ontwerpen dat inwoners van Lelystad vanaf de zomer 2019 kunnen adopteren. 

Wormenhotel adopteren

De adoptie van een wormenhotel is mogelijk voor alle inwoners van Lelystad die, samen met hun straat of flat op een leuke manier hun gft willen hergebruiken. Na een korte opstartperiode met begeleiding, kunnen zij het wormenhotel zelf verzorgen en onderhouden. De compost kan gebruikt worden voor binnen en buitenplanten. Voor meer informatie kunt u een email sturen aan lelystad@wormenhotel.nl.