Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Natuurbrandrisico in de regio

Geplaatst: 19-7-2018

De Veiligheidsregio Flevoland is sinds kort aangesloten op de site natuurbrandrisico.nl. Op deze website vindt u actuele informatie over het risico op natuurbranden in Flevoland en in andere regio’s. Het risico wordt uitgedrukt in twee fases.

Verhoogd risico vanwege droog weer

In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, en/of gras(duinen) de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Op dit moment geldt voor Flevoland fase 2. Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook uw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken.

Wat betekent dit voor u?

Tijdens deze fase kunt u natuurlijk nog steeds gerust de natuur intrekken. Maar wees extra alert, gebruik het gezonde verstand en meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112. Ook kan het zijn dat u, ondanks een - gemeentelijke of provinciale - vergunning, geen vuur meer mag maken, bijvoorbeeld om snoeiafval te verbranden. Op natuurbrandrisico.nl staat meer informatie over wat u wel en niet moet doen om het brandgevaar in een periode van droogte zo klein mogelijk te houden.