Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Vanaf 1 januari bestuurlijke boete voor niet aangeven van hond(en)

Geplaatst: 27-12-2018

Met ingang van 1 januari 2019 wordt de bestuurlijke boete voor de hondenbelasting ingevoerd. De gemeente legt dan een boete op als de eigenaar van de hond geen aangifte doet of te laat aangifte doet als hij of zij eigenaar is geworden van één of meer honden. Is/zijn de hond(en) bij de gemeente geregistreerd, dan hoeft de eigenaar niets te doen. De eigenaar krijgt 4 weken de tijd om aangifte te doen, vanaf het moment dat men houder is geworden van de hond. Met het invoeren van het boetebeleid geeft de gemeente een signaal af dat verzuim van de aangifteplicht ongewenst is.

Hondencontroles

Twee keer in het jaar worden hondencontroles uitgevoerd. In totaal worden op jaarbasis 15.000 huishoudens gecontroleerd. In twee jaar zijn alle huishoudens gecontroleerd. Uit de cijfers 2015 - 2017 blijkt dat het aantal aangiftebiljetten dat wordt achtergelaten tijdens de controles toeneemt (van 108 naar 199) en dat het aantal geregistreerde honden na de controle ook toeneemt (van 108 naar 316). Het boetebeleid is nodig om de illegale hondenbezitters alsnog over te halen om zelf aangifte te doen, want veel houders doen aangifte na de controles.

Voorkom een boete en doe op tijd aangifte

Een boete kan voorkomen worden door op tijd aangifte te doen. Wanneer de hond(en) niet of niet binnen de termijn aangemeld zijn, krijgt de eigenaar een boete opgelegd van € 100,00 per hond.

Hoe en op welke manier kan ik aangifte doen?

Via de website van de gemeente kan u een aangiftebiljet downloaden, invullen en versturen naar de gemeente. Het is ook mogelijk om digitaal aangifte te doen via de website van de gemeente.