Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Unicum en Gemeente Lelystad spelen traditionele Nieuwjaarswedstrijd

Geplaatst: 19-12-2018

Gemeente Lelystad en v.v. Unicum spelen dinsdag 1 januari 2019 de 30e editie van de Nieuwjaarswedstrijd. Na 2-1 winst voor de gemeente in 2017 heroverde Unicum op 1 januari in 2018 de wisselbeker met een voor de gemeente dramatische uitslag van 7-2. Of dat de oorzaak is voor de wisseling in de technische staf is niet bekendgemaakt, maar zeker is dat de coaching van het gemeenteteam in handen is gelegd van wethouder sportzaken Elly van Wageningen. ‘Het is duidelijk dat er iets moest gebeuren,” aldus de nieuwe coach. ‘De verjonging in de gemeenteraad na de laatste gemeenteraadsverkiezing vertaalt zich nu ook op het voetbalveld. Dat is mooi om te zien. Ik vertrouw erop dat het leidt tot het gewenste resultaat.’

Nieuwe technische leiding

Ook bij Unicum staat dit jaar een andere technische leiding aan het roer. Guido de Bruin  heeft plaatsgemaakt voor Kevin Brocklebank. Waar de gemeente inzet op verjonging streeft de Unicumcoach naar een team van gemiddeld ‘middelbare leeftijd’. Dat moet zorgen voor een spannend en evenwichtig duel waarmee tegemoet wordt gekomen aan de vraag van het nieuwjaarspubliek dat daarvoor op 1 januari naar Sportpark Schouw komt. Kevin Brocklebank: ‘Voor de samenstelling van de selectie van Unicum United borduren we voort op de voorgaande jaren. Daarbij is het mijn doel om de selectie samen te stellen uit 16 betrokken verenigingsleden. Dit zijn vrijwilligers, sponsoren, oudgedienden van de club. Zowel dames als heren, senioren als junioren, die samen gemiddeld van een sportieve ‘middelbare leeftijd’ zijn.’ 

Selectie

Bij de gemeente bestaat de selectie o.a. uit de raadsleden en/of fractie-assistenten Henk Schraa (Christen Unie), Ashwin van Stormbroek (PVV), Jack Schoone (Leefbaar Lelystad), Bart Schopman (VVD), Danny van der Scheer (D66), Hicham Alaloui (Groen Links). Het team wordt aangevuld met medewerkers uit de ambtelijke organisatie. De wedstrijd begint om 14.15 uur op sportpark Schouw.

Wisselbeker

De vanaf de 25e editie nieuw ingezette wisselbeker is nu twee keer door de Gemeente (in 2015 en 2017) en drie keer door Unicum (in 2014, 2016 en 2018) gewonnen. Wie driemaal achtereen wint, mag definitief de wisselbeker mee naar clubgebouw of stadhuis nemen. In aantallen permanent gewonnen wisselbekers is de stand nu 2-1 in het voordeel van Unicum.

Penaltybokaal

Gekoppeld aan het Nieuwjaarsduel is de strijd om de Lloyd Doesburg penaltybokaal. Ook die vindt voor de 29e maal plaats. De bokaal is genoemd naar de keeper die op 1 januari 1989 in de finales van de penaltywedstrijd op doel stond: Lloyd Doesburg, destijds 2e doelman van Ajax. Datzelfde jaar kwam hij om bij de vliegramp in Suriname. De herinnering aan hem houdt Unicum levend middels de jaarlijkse inzet om de Lloyd Doesburgbokaal.  Elk jaar komt zijn vrouw Sylvia op Nieuwjaarsdag naar sportpark Schouw om de bijbehorende prijzen uit te reiken. Wie mee wil doen aan het penaltyschieten kan zich op dinsdag 1 januari vanaf 11.30 uur inschrijven in de Unicumkantine op sportpark Schouw. Meteen na inschrijving starten de voorrondes. In de rust van het Nieuwjaarsduel vinden de finales plaats. Er zijn finales in de categorieën pupillen, junioren (verschillende leeftijdsklassen) en senioren.