Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Regels afsteken vuurwerk en carbidschieten

Geplaatst: 17-12-2018

Het nieuwe jaar wordt altijd feestelijk ingeluid met het afsteken van vuurwerk. Daar zijn wel regels aan verbonden. Vuurwerk afsteken is in de gemeente Lelystad alleen toegestaan op oudejaarsdag 31 december vanaf 18:00 uur tot nieuwjaarsdag 1 januari 02:00 uur.

Houd uw wijk rond oud en nieuw veilig en schoon

Veel kinderen stropen op nieuwjaarsdag de straten af op zoek naar niet afgestoken vuurwerk. Dit vuurwerkafval kan gevaarlijk zijn. Pak daarom nadat u uw vuurwerk heeft afgestoken de bezem om het vuurwerkafval op te vegen. Daarmee helpt u ongelukken te voorkomen en helpt u de reinigingsdienst, die doorgaans veel werk heeft aan het verwijderen van vuurwerkresten op straat, een handje mee.

Tips afsteken

Vuurwerk afsteken is leuk, maar helaas belanden er elk jaar ook weer veel mensen bij de eerste hulp of in het ziekenhuis door ongelukken met vuurwerk. De onderstaande adviezen helpen een vuurwerkongeluk te voorkomen:

  1. Zet siervuurwerk stabiel neer op een vlakke ondergrond;
  2. steek vuurpijlen af uit goedgekeurde standaard;
  3. houd voldoende afstand;
  4. gebruik altijd een aansteeklont;
  5. ruim vuurwerkafval gelijk op en gooi het als het is afgekoeld bij het huisvuil.

Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk kan meer dan de toegestane hoeveelheid kruit bevatten en een ongezond harde knal veroorzaken. De politie controleert op het bezit van illegaal vuurwerk en bekeurt bezitters van illegaal vuurwerk. Voorbeelden van illegaal vuurwerk zijn strijkers, nitraat-, vlinder of mortierbommen, lawinepijlen, knalpijlen of -patronen.

Carbidschieten

Voor carbidschieten is in Lelystad één locatie aangewezen. Dit is het braakliggende terrein ten zuidoosten van de Rietlanden (zie onderstaande overzichtskaart). Hier mag tussen 10:00 uur en 02.00 uur carbid geschoten worden, in melkbussen of iets soortgelijks van max. 40 liter. Op andere locaties is carbidschieten absoluut verboden.

 Locatie carbidschieten