Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Lever gebruikt frituurvet en bakolie in op het afvalbrengstation

Geplaatst: 27-12-2018

Zelf aan de slag met het bakken van oliebollen voor oud en nieuw? Gebruikt frituurvet en bakolie zijn goed te recyclen, er wordt biodiesel van gemaakt. Lever het daarom in op het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg 40c. Door gebruikt vet apart in te zamelen wordt bovendien voorkomen dat het riool verstopt raakt.

Voorkom rioolverstopping

Als gebruikt vet van frituren, bakken of braden door de gootsteen wordt gespoeld, belandt het in het riool. In het Lelystadse riool worden vetbrokken zo groot als broden aangetroffen. Dit betekent dat het riool minder goed werkt en verstopt kan raken. Met alle gevolgen van dien: stankoverlast en extra reinigingskosten.

Hoe gebruikt vet of olie inleveren?

Giet het gebruikte vet of olie in een oude, afsluitbare plastic fles. Zet deze bijvoorbeeld in een keukenkastje om tussendoor kleine restjes afgekoelde bakolie of restjes jus in te verzamelen. Kleine restjes bakvet die overblijven na het braden of bakken kunnen met keukenpapier uit de koekenpan worden weggeveegd. Dit papier gaat bij het restafval. De volle, en goed afgesloten, fles met gebruikt vet en olie kan ingeleverd worden op het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg 40c.

Wat gebeurt ermee?

Elk jaar gebruikt ieder huishouden zo’n acht kilo frituurvet. Het ingezamelde frituurafval gaat naar een verwerkingsfabriek. Daar wordt het grotendeels verwerkt tot biodiesel, waarmee zo’n 180 kilometer gereden kan worden. Een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt rechtstreeks ingezet als biobrandstof voor energieopwekking of in de glastuinbouw. Meer informatie is te vinden op www.vetgoedbezig.nl.