Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Heemschut vraagt met boek aandacht voor architectuur na 1965

Geplaatst: 19-12-2018

Nederlands jongste architectuur, gebouwen van na 1965, staat onder druk. Aandacht voor deze bouwkunst is niet vanzelfsprekend en daardoor vallen iconische gebouwen ten prooi aan de slopershamer. Heemschut maakt zich zorgen over dit Post ’65 Erfgoed en presenteerde op 12 december 2018 hierover een boek in de Kubus, ‘Nederland aan het einde van een millennium, bouwen en ordenen (1965-2000)’. Het is geschreven door architectuurhistoricus Dirk Baalman. Wethouder Peter Schot nam het eerste exemplaar in ontvangst.

‘Dodenlijst’

Het Amsterdamse Post CS-gebouw (1968), het GAK in Hilversum (1981), Wijkcentrum Meerzicht in Zoetermeer (1977 en het AZM-kantoor in Heerlen (1972) zijn voorbeelden van kenmerkende gebouwen die nu al niet meer bestaan door sloop. En er staan nog meer karakteristieke gebouwen op de nominatie om gesloopt te worden. Heemschut heeft daarom een speciale ‘dodenlijst’ samengesteld, die onderdeel uitmaakt van de publicatie. Het grootste deel van de gebouwen en gebieden uit deze periode is echter onbekend en on(der)gewaardeerd.

Kader voor ontwikkelingen

Het boek is geschreven in opdracht van Heemschut’s  werkgroep Post ’65. Erfgoedvereniging Heemschut wil met dit essay een kader bieden voor de ontwikkelingen uit deze meest recente periode van onze geschiedenis. Ontwikkelingen die hebben bijgedragen aan wat mogelijk toekomstige iconen van Nederland zullen opleveren. De erfgoedvereniging wil een brede discussie voeren over de toekomst van gebouwen en ruimtelijke ordening uit deze vaak veronachtzaamde en mede daardoor inmiddels kwetsbare periode.

Heemschut

De Bond Heemschut bestaat sinds 1911 en zet zich al meer dan 100 jaar onafgebroken in voor het behoud van cultureel erfgoed. Als erfgoedvereniging zetten ze zich in voor de bescherming van waardevolle objecten en gebieden. Van een bedreigde theekoepel tot de verrommeling van Nederland, bijvoorbeeld langs de snelwegen. Dit werk doen zij met de inzet van vrijwilligers.

Link naar website: www.heemschut.nl