Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Wethouder John van den Heuvel opent zevende Soortenzoekdag

Geplaatst: 5-6-2018

Wethouder John van den Heuvel heeft zaterdagavond 2 juni 2018 de zevende Lelystadse Soortenzoekdag geopend door met een speciale app digitaal een nachtvlindersoort in te voeren. De Soortenzoekdag is van belang om nieuwe soorten planten en dieren te vinden, maar ook om meer mensen bij de Lelystadse (stads)natuur te betrekken. De afgelopen jaren zijn al heel wat soorten waargenomen, waardoor een beter beeld ontstaat van de samenhang tussen soorten in Lelystad. Dit jaar vond de Soortenzoekdag plaats bij de ecologische verbindingszone Lage Vaart.

App voor het herkennen van soorten

Bij de Soortenzoekdag concentreerden de activiteiten zich vooral op zaterdagavond en zondag. Men kon gratis deelnemen aan een groot aantal korte excursies. Om mee te doen was het niet nodig om (veel) soortenkennis te hebben. Naast deskundigen op locatie bestaat er een soortherkenningsapp die plant- en diersoorten kan identificeren aan de hand van foto’s. In een workshop werd uitgebreid aandacht besteed aan het gebruik van de soortherkenningsapp ObsIdentify. Met de inzet van de soortherkenningsapp wordt het melden van soorten steeds eenvoudiger.

Ecologische verbindingszone Lage Vaart

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) is de vereniging voor veldbiologie. De leden van KNNV Lelystad doen al enkele jaren onderzoek naar de planten en dieren die voorkomen in de bossen en natuurterreinen rond Lelystad. In voorgaande jaren werden onder andere het Bultpark en het Oostervaartbos intensief onderzocht. Dit jaar is gekozen voor de in 2004 aangelegde ecologische verbindingszone Lage Vaart. Deze verbindingszone zorgt ervoor dat dier- en plantensoorten zich tussen de Oostvaardersplassen en het Ketelmeer kunnen verplaatsen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van KNNV Lelystad of de website van de Soortenzoekdag Lelystad. De app ObsIdentify is op dit moment alleen beschikbaar voor Android-toestellen.